De creativiteit en het doorzettingsvermogen van projectontwikkelaars is als direct gevolg meer dan ooit nodig om zowel België als Nederland zijn klimaatdoelen alsnog te laten bereiken. Beide landen kunnen zich simpelweg geen tijdverlies meer veroorloven. De verplichte uitrol van zonnepanelen en de inkoopkracht van overheden zijn 2 belangrijke wapens in de strijd. Daarbovenop moeten projectontwikkelaars alles op alles zetten om de nieuwste afzetmarkten van agri-pv en zonnecarports tot volle wasdom te laten komen.
Politisering
Na een lange reeks van recordjaren qua nieuwe capaciteitstoevoegingen lijkt de Europese markt voor zonne-energie af te koelen. De urgentie die werd aangewakkerd door de energiecrisis van 2022 lijkt langzaam maar zeker te verdwijnen. Er is bovendien een politisering gaande van zonne-energie en hernieuwbare energie in het algemeen. In meerdere Europese landen is een politieke ruk naar rechts zichtbaar, waarbij deze politici steeds vaker anti-klimaatstandpunten innemen.
Subsidie
In Vlaanderen was 2024 het eerste kalenderjaar waarin er voor de zakelijke zonne-energiemarkt geen enkele vorm van subsidie meer verkrijgbaar was. Ook Nederland maakt zich op voor het subsidievrije tijdperk, want mogelijk kan in 2025 – of uiterlijk 2026 – voor de laatste keer SDE++-subsidie aangevraagd worden. Het belang van de SDE++ voor projectontwikkelaars werd in de zomer van 2024 nog maar eens onderstreept, toen 1.181 projecten met 3.128 megawattpiek aan zonnepanelen de subsidie toegekend kregen die ze bijna een jaar eerder via de SDE++ hadden aangevraagd.
Toch worden in Nederland de geesten rijp gemaakt om af te stappen van de subsidieregeling SDE++ en over te gaan op een systeem van contracts for difference (cfd’s) gecombineerd met een ppa-garantiefonds. Tweezijdige cfd’s kunnen namelijk de benodigde investeringszekerheid bieden voor zon-pv en tegelijkertijd voorkomen dat gesubsidieerde projecten hoge overwinsten maken wanneer de elektriciteitsprijzen hoog zijn. In het eerste kwartaal van 2025 wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de ontwerpkeuzen en planning van de implementatie van tweezijdige cfd’s. Op dat moment wordt ook duidelijk hoe zon-pv en windenergie op land in 2025 binnen de SDE++ zullen worden gestimuleerd.
Gouden tijdperk
Nu het definitieve einde van het subsidietijdperk nadert, is de markt van stroomafnameovereenkomsten (ppa’s) in België en Nederland het gouden tijdperk binnengetreden. Uit cijfers van Pexapark – dat gespecialiseerd is in het verstrekken van prijsinformatie, software en adviesdiensten voor het kopen, verkopen en beheren van hernieuwbare energie – blijkt dat zonne-energie binnen Europa de populairste technologie is bij het sluiten van stroomafnameovereenkomsten. Het wordt zelfs meer en meer de standaard om nieuwe projecten te ontwikkelen op basis van ppa’s.
Het afsluiten van de juiste stroomafnameovereenkomsten is voor projectontwikkelaars dan ook een manier om financiële risico’s te verkleinen. Bij ppa’s op basis van de uurgewogen day-aheadprijzen nemen projectontwikkelaars een zekere vorm van risico, terwijl een ppa op basis van een gegarandeerde vaste stroomprijs over een langere periode veel meer zekerheid biedt. Bij deze corporate ppa wordt de geproduceerde elektriciteit een-op-een doorverkocht aan grootverbruikers. Die laatste optie is in de huidige zonne-energiemarkt logischerwijs bijzonder in trek.
Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2025.