logo
© Sean Pavone | Dreamstime.com
© Sean Pavone | Dreamstime.com
5 december 2024

Kabinet maakt plan van aanpak voor dubbele energiebelasting bij bidirectioneel laden

Het kabinet gaat een plan van aanpak maken om dubbele energiebelasting bij het bidirectioneel laden van elektrische auto’s in de toekomst te kunnen voorkomen. Dat meldt staatssecretaris Jansen.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de Nederlandse batterijenstrategie. Daarbij staat Jansen ook stil bij het wegnemen van dubbele heffing van de energiebelasting bij batterijopslag als onderdeel van de Strategische Aanpak Batterijen.

Salderingsregeling
‘Voor kleinverbruikers op het elektriciteitsnet met een batterij, bijvoorbeeld een thuisbatterij of in het geval van bidirectioneel laden met een elektrisch voertuig, geldt dat zij voor de afname van elektriciteit van het net energiebelasting moeten betalen’, duidt Jansen. ‘Wanneer stroom vanuit de batterij weer wordt ingevoed op het net betaalt ook de eindverbruiker energiebelasting, wat zorgt voor een dubbele heffing.’

Bij grootverbruikers is deze dubbele heffing opgelost per 1 januari 2022. Voor de meeste kleinverbruikers is momenteel geen sprake van dubbele belastingheffing, vanwege de werking van de salderingsregeling. Die wil het kabinet echter per 1 januari 2027 schrappen waardoor het probleem van dubbele belastingheffing ook voor kleinverbruikers zoals consumenten zal optreden.

Uit eerder onderzoek bleek dat er vooralsnog geen oplossing voorhanden is’, aldus de staatssecretaris. ‘Als er technologische ontwikkelingen zijn die eraan kunnen bijdragen dubbele energiebelasting te voorkomen, beziet het kabinet of er actie nodig is en zo ja welke, bijvoorbeeld aanpassing van wetgeving of uitvoering van de energiebelasting.’

Plan van aanpak
Om het beschikbaar vermogen aan batterijen van elektrische voertuigen als bufferfunctie voor het stroomnet te kunnen gebruiken, meldt de staatssecretaris binnen de actieagenda Netcongestie Laagspanningsnetten in 2025 te werken aan de oplevering van een interdepartementaal plan van aanpak voor bidirectioneel laden.

‘Dit plan zal de meeste fundamentele uitdagingen en oplossingen omtrent het toepassen van bidirectioneel laden in het publiek domein benoemen. Aan de orde komen onder andere het vermijden van dubbele energiebelasting alsmede de vereiste wet- en regelgeving die bidirectioneel laden mogelijk maakt. Sommige van eerdergenoemde obstakels moeten op Europese schaal worden opgelost. Daarom werken we nauw samen binnen een door Duitsland geleide Europese coalitie van landen en marktpartijen die beoogt op internationaal niveau deze weg te nemen.

Update terugverdientijd
In zijn update over de Nederlandse batterijenstrategie, staat Jansen ook stil bij thuisbatterijen. ‘Uit eerder onderzoek van CE Delft en Witteveen+Bos volgde een aanzienlijke terugverdientijd van een thuisbatterij en wordt gesteld dat een aantrekkelijke businesscase alleen met forse stimulering rond te krijgen is. Daarnaast kwam uit het onderzoek dat een thuisbatterij op sommige momenten netcongestie kan verergeren. Voor verdere groei en uitrol van thuisbatterijen is het essentieel dat dit wordt voorkomen. Er wordt op dit moment een onderzoek uitgezet op welke manier thuis- en buurtbatterijen netcongestieneutraal kunnen worden ingepast. Daarnaast zal er een update volgen over de actuele terugverdientijd van een thuisbatterij en wat de belangrijkste verdienmodellen zijn om een thuisbatterij aan te schaffen.’

De Tweede Kamer zal naar verwachting in het voorjaar van 2025 over het nieuwe onderzoek worden geïnformeerd.

Onderzoek naar brandveiligheid thuisbatterijen

Staatssecretaris Jansen heeft de Tweede Kamer een update gestuurd over alle acties die als onderdeel van de Strategische Aanpak Batterijen worden uitgevoerd. Een van de acties is het verbeteren van de kennis over veiligheid. De staatssecretaris meldt dat er inmiddels verschillende trajecten en onderzoeken zijn gestart en uitgevoerd.

Zo heeft het kabinet het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) opdracht gegeven een onderzoek uit te laten voeren naar de brandveiligheid van thuisbatterijen in woningen. ‘Vanuit deze analyses kunnen risico’s beter worden ingeschat’, aldus Jansen. ‘Het onderzoek draagt ook een aantal oplossingsrichtingen aan die het brandveiligheidsrisico van thuisbatterijen in een woning kunnen beperken.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten