logo
wvhj2023
© Omar Halawi | Dreamstime.com
© Omar Halawi | Dreamstime.com
3 januari 2024

Nieuwe studie: thuisbatterijen kunnen problemen stroomnet verminderen én verergeren

Thuisbatterijen en buurtbatterijen kunnen de problemen met het volle stroomnet verminderen, maar ook verergeren. Dat concluderen onderzoekers van CE Delft en Witteveen+Bos in een nieuwe studie.

In de studie ‘De rol van thuis- en buurtbatterijen in het energiesysteem van de toekomst’ zijn de belangrijkste knelpunten en kansen voor thuis- en buurtbatterijen in kaart gebracht, inclusief beleidsadvies. Deze studie is uitgevoerd naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerlid Silvio Erkens c.s. en vormt tevens een actie uit de Routekaart Energieopslag. De resultaten van de studie zijn afgestemd met een klankbordgroep van vertegenwoordigers uit de batterijen- en zonne-energiesector, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de regionale netbeheerders.

Harde conclusie
Een van de harde conclusies van de onderzoekers is dat er geen businesscase is voor thuis- en buurtbatterijen, ook niet bij de afbouw van de salderingsregeling en het eventueel afschaffen van dubbele energiebelasting. De onderzoekers adviseren daarom om thuis- en buurtbatterijen niet actief te stimuleren, maar wel om te faciliteren op randvoorwaarden als ruimtelijke inpassing en brandveiligheid. Daarnaast is het volgens hen belangrijk om netcongestieneutrale inpassing te borgen. Buurtbatterijen dienen gefaciliteerd te worden als ze een oplossing bieden voor netcongestie als oplossing achter-de-meter voor gebiedsontwikkeling.

Kansen
De onderzoekers stellen dat de inzet van buurt- en thuisbatterijen ten minste 5 kansen biedt die een bijdrage leveren aan het realiseren van maatschappelijke doelen dan wel het toekomstige energiesysteem (red. de eerste 2 kansen in onderstaande tabel zijn door de onderzoekers specifiek bestudeerd).

Kansen

Toelichting

Opwek op dak met thuis- en buurtbatterijen verhogen

Overschotten zon op dak kunnen met thuis- en buurtbatterijen worden opgeslagen voor later gebruik. Hiermee kan het aandeel duurzame elektriciteit in de elektriciteitsmix worden verhoogd, wat – in theorie – bijdraagt aan een fossielvrij systeem.

Nieuwbouw ontwikkelingen mogelijk maken met batterij achter-de-meter

Het is mogelijk om klein- of grootverbruikersaansluitingen toch te realiseren door achter-de-meter een batterij te koppelen om de piekvraag op te vangen.

Flexibiliteit toevoegen ten behoeve van semi-autonome energiesystemen

Buurt- en thuisbatterijen kunnen energieflexibiliteit toevoegen aan de gebouwde omgeving. De extra flexibiliteit kan een bijdrage leveren aan het realiseren van een semi-autonoom energiesysteem.

Extra flexibiliteit voor leveringszekerheid

Buurt- en thuisbatterijen kunnen een bijdrage leveren aan de leveringszekerheid door flexibiliteit in te zetten in landelijke energie- en onbalansmarkten. Bij een tekort aan flexibiliteit op landelijke schaal is er extra waarde voor thuis- en buurtbatterijen.

Leveringszekerheid voor specifieke woningen

Er is mogelijk extra potentieel voor thuis- en buurtbatterijen voor woningen met essentiële apparatuur: bijvoorbeeld medische toestellen of ICT-voorzieningen.

Knelpunten
De belangrijkste knelpunten zijn door de onderzoekers onderverdeeld in 3 thema’s, zoals te zien in onderstaande tabel.

Thema

Knelpunten

Randvoorwaarden

- Er is ruimte vereist voor buurtbatterijen en vergunningverlening is een belangrijke randvoorwaarde.
- Ontwerp van thuis- en buurtbatterijen voor recycling en circulariteit en opzetten van recyclingcapaciteit is nodig voor opschaling van de systemen.
- Wet- en regelgeving rond cybersecurity en brandveiligheid is nog onvoldoende ontwikkeld en geïmplementeerd.

Elektriciteitsnet

- Er is inzicht nodig in wanneer en hoeveel thuis- en buurtbatterijen een oplossing voor netcongestie bieden en in welke netvlakken.
- Er zijn nu nog geen financiële drijfveren of contractuele afspraken om thuis- en kleinere buurtbatterijen netneutraal, of netpositief, in te passen.

Businesscase elektriciteitsmarkten

- De salderingsregeling is een belemmering voor het voordelig maken van de opslag van zonne-energie.
- Het capaciteitstarief drukt zwaar in de businesscase van een buurtbatterij, wat mogelijk ongewenst is als deze wordt ingezet om netcongestie te helpen voorkomen.
- Energie delen is relevant voor thuisbatterijen maar specifiek voor buurtbatterijen.

30 procent piekreductie
Een van de belangrijkste adviezen die de onderzoekers aan het kabinet geven, is om te focussen op beleid gericht op een congestieneutrale inzet van buurt- en thuisbatterijen. Hiertoe moeten adequate – financiële – prikkels of contracten ontwikkeld worden die netstations beschermen tegen piekbelasting door thuis- en buurbatterijen.

De onderzoekers hierover: ‘Inzet van thuis- en buurtbatterijen kan in potentie leiden tot piekreducties (tegengaan van netcongestie) op het laagspanningsnet (thuisbatterijen en kleinere buurtbatterijen) of middenspanningsnet (grotere buurtbatterijen), met een maximum piekreductie van 30 procent ten opzichte van de piekvraag. Daarentegen kan de inzet van deze batterijen ook leiden tot het vergroten van piekbelasting door handelen op landelijke energie- en onbalansmarkten. Hierdoor dragen de batterijen juist bij aan netcongestie. Momenteel ontbreken de juiste beleidskaders om reductie van piekbelasting te stimuleren en om een bijdrage van deze batterijen aan piekbelasting te voorkomen.’

Beleidsaanbevelingen
De onderzoekers verwachten dat thuis- en buurtbatterijen op kleine schaal ontwikkeld worden en adviseren de rijksoverheid om te zorgen dat thuis- en buurtbatterijen veilig, efficiënt en congestieneutraal ingepast worden.

Beleidsaanbeveling

Toelichting

Prikkels

Ontwikkel prikkels om thuis- en buurtbatterijen congestieneutraal aan te sluiten: momenteel ontbreken de juiste beleidskaders om reductie van piekbelasting te stimuleren. De netbeheerders zijn de partij om hiervoor prikkels te ontwikkelen.

Salderingsregeling

Het afschaffen van de salderingsregeling zorgt voor een prikkel om eigen zonne-energie direct te gebruiken of op te slaan en voor een betere verdeling van de energierekening over huishoudens. De dubbele energiebelasting is een knelpunt als de salderingsregeling wordt afgeschaft en maakt energiehandel minder aantrekkelijk. Deze dubbele energiebelasting afschaffen is wenselijk, maar ook complex.

Subsidie

Stel geen subsidie in op thuis- en buurtbatterijen voor CO2-reductie en voor het tegengaan van netcongestie: CO2-reductie in de elektriciteitssector wordt gezien als meest waarschijnlijke argument voor subsidie. Om hiervoor tot een positieve businesscase te komen, is een aanschafsubsidie nodig ter hoogte van 40 tot 80 procent van het aankoopbedrag van de batterijen.

Ruimtelijke inpassing en brandveiligheid

Ontwikkel en implementeer kaders voor ruimtelijke inpassing en brandveiligheid: er is nog onvoldoende regulering en standaardisering op dit onderwerp. Voor thuisbatterijen gaat dit om onder andere plaatsing in het huis en brandpreventie, voor buurtbatterijen vooral om wettelijke kaders voor veilige ruimtelijke inpassing.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker welke thuisbatterijen in Nederland te koop zijn.

Energy Storage NL: ‘Faciliterend beleid noodzakelijk’

Energy Storage NL pleit er in reactie op het onderzoeksrapport van CE Delft en Witteveen+Bos voor om thuis- en buurtbatterijen netneutraal én netondersteunend aan te sluiten.

De brancheorganisatie stelt dat door de toevoeging van decentrale batterijen, maar ook door de inzet van laadpalen en (hybride) warmtepompen diverse energiestromen samenkomen op lokaal niveau, wat in sommige situaties ongewenst kan zijn. ‘Wat het onderzoek juist laat zien, is dat thuis- en buurtbatterijen ten opzichte van andere technologieën op het laagspanningsnet ook congestie voor een deel kunnen oplossen’, aldus Energy Storage NL.

Vandaar dat de brancheorganisatie oproept om vanuit een positieve insteek beleid te voeren zodat thuis- en buurtbatterijen ondersteunend kunnen zijn aan het stroomnet. Energy Storage NL stelt daarbij het standpunt te delen dat netcongestieneutraal aansluiten van batterijen het uitgangspunt moet zijn, maar overmatig beperken van batterijinzet is volgens haar onverstandig, aangezien er maar een beperkt aantal technologieën beschikbaar zijn die actief netcongestie verminderen en tevens omdat batterijen op de lange termijn een grote rol kunnen spelen in het waarborgen van de leveringszekerheid.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten