logo
wvhj2023
© André Muller | Dreamstime.com
© André Muller | Dreamstime.com
7 maart 2023

Onderzoek risicoprofielen en dubbele energiebelasting thuisbatterijen: ‘Maak het niet moeilijker dan het is’

Staatssecretaris Heijnen wil een onderzoek naar de risicoprofielen van thuisbatterijen en dubbele energiebelasting. Wat is de meerwaarde? Storage Magazine vroeg het aan Koen Broess (DNV) en Ed van Dalen (Hager).

Koen Broess is Regional Segment Leader Energy Storage bij advies- en certificeringsinstelling op het gebied van risicomanagement en kwaliteitszorg DNV, en bestuurder bij de brancheorganisatie voor energieopslagbedrijven Energy Storage NL. Daarnaast neemt hij deel aan een werkgroep die momenteel de laatste puntjes op de i zet van de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) 37-1. De PGS 37 richt zich op de veiligheid van ‘Energie Opslag Systemen en de opslag van lithium-ion batterijen’. Dat kader voor risicobeheersing zal wettelijk worden verankerd via een verwijzing in de aanstaande Omgevingswet.

Calamiteiten
Broess noemt de aandacht voor de veiligheidsaspecten die aan buurtbatterijen en de opslag van batterijen kleven van evident belang. ‘Iedereen weet dat het behoorlijk mis kan gaan in geval van brand. Ziedaar het belang van PGS 37. Maar feitelijk hebben we het natuurlijk wel over volwassen technologie, al helemaal bij kleinere toepassingen. We gebruiken allemaal batterijen, in laptops en telefoons bijvoorbeeld. Die zijn steeds beter geworden. De kans op calamiteiten is heel klein. Dat neemt niet weg dat we er rekening mee moeten houden. Voorkomen is beter dan genezen, en als er iets gebeurt wil je effectief kunnen ingrijpen. Dat geldt ook voor de thuisbatterij. In die zin is het onderzoek van de staatssecretaris niet verkeerd.’

Extreem lastig
Alle batterijen hebben een risicoprofiel, zo erkent Broess. Dat geldt tevens voor thuisbatterijen. Die hebben ingebouwde veiligheidssystemen, waaronder constante monitoring van de temperatuur en afschakeling bij oververhitting. Maar stel dat er toch brand ontstaat, bijvoorbeeld door externe beschadiging, dan kan die extreem lastig te blussen zijn, en de vervolgschade groot. Bovendien kunnen giftige dampen ontstaan die een gevaar voor mensen vormen. En dat is ook zo wanneer een brand een vluchtroute blokkeert. De plek van plaatsing moet dus zorgvuldig worden gekozen. Dat is echter allemaal geen reden voor grote zorgen, volgens Broess.

Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2023-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten