In het rapport ‘Amateursport fit voor de toekomst’ zette het Nationaal Klimaat Platform (NKP) afgelopen zomer de opties uiteen voor het versnellen van de verduurzaming van sportclubs. Nederland kent ruim 10.000 sportaccommodaties waarvan het merendeel gebruikt wordt door amateursporters.
Buffer
‘Veel sportverenigingen kampen met een hoge energierekening en missen een buffer om verdere stijging in de energieprijs op te vangen’, aldus de onderzoekers afgelopen zomer in het rapport. ‘Verduurzaming van deze accommodaties is urgent. Tegelijkertijd wijst de praktijk uit dat verduurzaming veel van amateursportclubs vraagt in tijd, kennis, organisatievermogen en investeringen.’
In nauwe samenwerking met partijen in het veld en de 3 betrokken ministeries heeft het Nationaal Klimaat Platform als antwoord hierop de versnellingsimpuls ontwikkeld die de belangrijkste knelpunten bij de verduurzaming van sportaccommodaties kan wegnemen. Primair doel is om de energierekening van amateursportverenigingen betaalbaar te maken en te houden, zodat sporten voor iedereen betaalbaar en bereikbaar blijft.
3 sleutels
Deze versnellingsimpuls bevat 3 ‘sleutels’. De eerste sleutel verbetert de ontzorging die amateurclubs wordt geboden met hoogwaardig energieadvies gedurende het gehele traject en actieve uitwisseling van succesvolle praktijkvoorbeelden. De tweede sleutel verlaagt de financieringsdrempel voor amateursportclubs door de toegang tot financiering te vereenvoudigen, de rentelasten van leningen te verlagen en door regionale clustering van sportaccommodaties bij verduurzaming. De derde sleutel positioneert verduurzaming van sportaccommodaties in de bredere, gebiedsgerichte aanpak onder gemeentelijke regie, als onderdeel van de regionale energiestrategie en de lokale warmtetransitie.
Programmatische aanpak
Ten opzichte van de huidige projectmatige aanpak, waarin elke sportclub bij verduurzaming hetzelfde leerproces moet doormaken, moet de versnellingsimpuls amateursportclubs met een programmatische aanpak meer structurele financiering en ondersteuning bieden gedurende het gehele verduurzamingstraject.
Dit moet zorgen voor een daadwerkelijke oplossing die verdere stijging van energieprijzen opvangt, de bestaanszekerheid van de amateursport borgt, sporten betaalbaar houdt voor iedereen en lokale sportverenigingen klaarmaakt voor een duurzame toekomst.
Landelijk platform
Staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport heeft de Tweede Kamer nu laten weten het advies van het NKP om een landelijk platform voor adviseurs te ontwikkelen verder uit te werken in de Routekaart Verduurzaming Sport.
‘Een van de manieren om op lokaal niveau verbindingen te leggen die de verduurzaming van amateursportclubs positief beïnvloeden, is een programmatische aanpak. Er zijn verschillende voorbeelden van een programmatische aanpak die goed werken. Uiteindelijk is het doel om een renovatiegolf te veroorzaken waarbij de renovatie van gebouwen centraal geregisseerd en versneld wordt. Bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wordt momenteel uitgewerkt hoe een generieke programmatische aanpak vorm kan krijgen.’