logo
wvhj2023
© Bosch
© Bosch
17 oktober 2024

23.000 warmtepompen verkocht in derde kwartaal, krimp van 40 procent

Fabrikanten hebben in het derde kwartaal van dit kalenderjaar 23.000 warmtepompen verkocht. Dat is bijna 40 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat meldt Vereniging Warmtepompen.

Over het gehele kalenderjaar verwacht de branchevereniging dat er 95.000 tot 100.000 warmtepompen verkocht worden. Dat is fors minder dan de 150.000 warmtepompen die vorig jaar geleverd werden.

Krimp bestaande bouw
De krimp zit voornamelijk in de bestaande bouw, aangezien nieuwbouw sinds 2018 verplicht aardgasvrij is en daar de all-electric-warmtepomp al de standaard is. Daarvan wordt structureel zo’n 40 procent uitgerust met een warmtepomp met een bodembron.

In de bestaande bouw hebben hybride warmtepompen ongeveer twee derde marktaandeel ten opzichte van een derde deel all-electric, voornamelijk met een buitenluchtbron.

Lichte opleving
Sinds eind vorig jaar krimpt de markt, maar het derde kwartaal toonde een lichte opleving van de verkoop van warmtepompen. De sector verwacht dat deze opleving incidenteel is vanwege seizoensinvloeden, de afbouw van de hoog opgelopen voorraden bij groothandels en installateurs en de verwachte ISDE-subsidieverlaging die voor 2025 aangekondigd is. Het risico van een nieuwe periode van stagnatie begin 2025 is volgens de branchevereniging groot.

De doelstelling om 1 op de 5 woningen in 2030 te verwarmen met een warmtepomp is in de ogen van Vereniging Warmtepompen vrijwel onbereikbaar geworden. Dat terwijl de warmtepompsector de afgelopen jaren de productie- en installatiecapaciteit flink heeft opgeschaald om zijn aandeel in de verduurzaming van woningen en gebouwen te kunnen leveren. De aanhoudende krimp in de markt voor woningen en het gebrek aan groei in de utiliteitsmarkt noopt bedrijven nu hun capaciteit weer af te bouwen.

Verplichting
De branchevereniging wijst naar het schrappen van de verplichting voor het plaatsen van een warmtepomp bij de vervanging van een gasketel als voornaamste oorzaak. Verder wordt er ook bezuinigd op subsidies, de energielabelverbetering bij aan- en verkoop van woningen wordt niet verplicht en de energiebelasting op aardgas wordt verlaagd. Ook het einde van de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2027 beperkt de stimulering voor warmtepompen op ‘eigen elektriciteit’, zo besluit Vereniging Warmtepompen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten