logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
16 mei 2024

Nieuw kabinet schrapt verplichting voor warmtepomp

De verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van de cv-ketels een – hybride – warmtepomp te installeren wordt geschrapt. Dat schrijven PVV, NSC, VVD en BoerBurgerBeweging (BBB) in hun hoofdlijnenakkoord.

Informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol hebben deze week met succes hun opdracht afgerond om met een coalitieakkoord de basis voor een nieuw kabinet te leggen. Van Zwol is door de partijleiders van PVV, NSC, VVD en BBB ‘met het oog op de continuïteit in de kabinetsformatie’ gevraagd om nu als formateur van het nieuwe ‘programkabinet’ aan de slag te gaan.

Regeerprogramma maken
Voor de formateur is er nog een hoop werk aan de winkel. Het samen met Dijkgraaf door de 4 partijen bereikte eindresultaat is namelijk slechts een hoofdlijnenakkoord. Het nieuwe kabinet moet het hoofdlijnenakkoord dat de naam ‘Hoop, lef en trots’ draagt de komende periode in een regeerprogramma verwerken.

In de inleidende passage van het hoofdlijnenakkoord stellen de 4 partijen 7 concrete stappen te zetten. Een van die stappen is ‘een grote impuls in woningbouw, infrastructuur, bereikbaarheid en energietransitie’. Bovendien is ‘Energie, leveringszekerheid en klimaatadaptatie’ een van de 10 hoofdpunten van het akkoord waarmee het nieuwe kabinet werk gaat maken van een regeerprogramma.

Vanaf stappen
Waar het kabinet Rutte IV in de persoon van minister Hugo De Jonge een jaar geleden besloot om de warmtepomp in Nederland vanaf 2026 definitief te verplichten op het moment dat een cv-ketel wordt vervangen, willen de 4 nieuwe regeringspartijen hiervan afstappen.

In het hoofdlijnenakkoord schrijven ze hierover het volgende: ‘Er komen geen verplichte labelsprongen voor koopwoningen en de verplichting om vanaf 2026, bij het vervangen van de verwarmingsketel, een warmtepomp te moeten installeren, wordt geschrapt.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten