logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
27 september 2024

Maatschappelijk prioriteringskader voor stroomnet op 1 oktober van kracht

Het maatschappelijk prioriteringskader voor het stroomnet is vanaf 1 oktober officieel van kracht. Bedrijven, instellingen en ondernemers met een maatschappelijke functie komen vanaf die datum eerder aan de beurt.

Zij krijgen namelijk een hogere positie op de wachtlijst voor transportcapaciteit. Dat geldt ook voor partijen die een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van congestie, de zogenaamde ‘congestieverzachters’, waaronder ook batterijen.

Congestiegebieden
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verplicht netbeheerders vanaf komende week om in congestiegebieden het maatschappelijk prioriteringskader toe te passen. Afgelopen juni stonden er 9.396 wachtenden op de lijst voor afname van elektriciteit met een vermogen van 5.116 megawatt en nog eens 7.539 op de wachtlijst voor teruglevering van elektriciteit met een vermogen van 3.664 megawatt.

De netbeheerders benadrukken dat voorrang geven aan de ene partij ook inhoudt dat andere mogelijk langer op transportcapaciteit moeten wachten. ‘Verdelen in tijden van schaarste is altijd het verdelen van de pijn’, aldus Netbeheer Nederland.

3 categorieën
Maatschappelijk prioriteren heeft pas effect op het moment dat er transportcapaciteit te verdelen is. Wanneer een klant bovenaan de wachtlijst staat, betekent dit niet dat er gelijk capaciteit beschikbaar is. Het probleem van te weinig capaciteit op het elektriciteitsnet blijft namelijk bestaan.

Met het maatschappelijk prioriteringskader moeten netbeheerders transportcapaciteit die beschikbaar komt eerst verdelen over de partijen die voldoen aan het prioriteringskader.  Het prioriteringskader kent 3 categorieën:

Batterijen
De eerste categorie zijn congestieverzachters, waaronder batterijen; zij krijgen de hoogste prioriteit op de wachtlijst. Voorwaarde is dat deze klanten nadat ze zijn aangesloten, zorgen voor extra transportcapaciteit voor andere klanten of ruimte om de verbruiksgroei van consumenten en kleinzakelijke bedrijven op te vangen. Dit geldt voor zowel de afname als voor de teruglevering van stroom.

Categorie 2 zijn klanten die bijdragen aan de veiligheid in Nederland, zoals de brandweer, acute gezondheidszorg, ambulance, politie, AIVD, rechtspraak, justitie en gevangenis en Rijkswaterstaat. De laatste categorie zijn basisbehoeften zoals organisaties die voorzien in bijvoorbeeld onderwijs, drinkwater, woonbehoefte en elektriciteit en warmte.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten