logo
wvhj2023
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
14 juli 2023

ACM presenteert nieuwe spelregels voor maatschappelijk prioriteren netaansluitingen

De ACM heeft nieuwe spelregels gepresenteerd zodat netbeheerders het leveren van netaansluitingen maatschappelijk kunnen prioriteren en projecten die congestie oplossen of beperken voorrang kunnen geven.

De toezichthouder meldde afgelopen maart het voor netbeheerders mogelijk te gaan maken om bij het leveren van netaansluiting voorrang te geven aan projecten die congestieproblemen oplossen of beperken door het principe van  ‘first come, first served’-principe te gaan loslaten.

Eenduidige kaders
De netbeheerders riepen de ACM direct op om duidelijke spelregels te creëren voor het maatschappelijk prioriteren van netaansluitingen. De toezichthouder onderschrijft dat het voor netbeheerders van belang is om over heldere en eenduidige kaders te beschikken voor het prioriteren van de aanvragen.

Temeer omdat ze verzoeken vanuit maatschappelijke functies – zoals veiligheidsdiensten, gezondheidszorg of scholen – straks voorrang kunnen geven bij verkrijgen op transportcapaciteit. Met de publicatie van het ontwerp-codewijzigingsbesluit voegt de ACM nu de daad bij het woord.

Consultatie
Het prioriteringskader is volgens de ACM tot stand gekomen na overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Netbeheer Nederland.

Alle betrokken partijen worden door de toezichthouder uitgenodigd om op het prioriteringskader te reageren. De ACM benadrukt dat het prioriteringskader netbeheerders niet ontslaat van de plicht hun netten te verzwaren en te zorgen dat álle partijen die toegang willen tot het net die toegang ook zo snel mogelijk krijgen.

Non-discriminatie beginsel
Uitgangspunt is dat netbeheerders op basis van objectieve en transparante criteria voorrang geven en zich houden aan het in Europese regelgeving vastgelegde non-discriminatie beginsel. Het is daarbij ook belangrijk dat de partij die om voorrang vraagt, kan aantonen dat hij daadwerkelijk transportcapaciteit nodig heeft voor de goede uitvoering van zijn publieke of maatschappelijke functie.

Voorrang krijgen enerzijds partijen die congestie helpen verminderen – waardoor er weer meer ruimte is voor andere projecten – en anderzijds projecten met een maatschappelijk doel zoals veiligheidsdiensten, ziekenhuizen, woningbouw, onderwijs en duurzaamheid. Ook bedrijven die grootschalig en bovenwettelijk bijdragen aan klimaatdoelstellingen en hierover bindende (maatwerk)afspraken hebben gemaakt met de overheid kunnen voorrang krijgen.

Geen juridische basis
De consultatie van het ontwerp-codewijzigingsbesluit loopt tot en met 5 oktober. Na afloop van de zienswijzetermijn zal de ACM de zienswijzen verwerken en een definitief besluit publiceren.

De toezichthouder benadrukt dat het ontwerp codewijzigingsbesluit netbeheerders geen juridische basis biedt om netcapaciteit te reserveren voor toekomstige transportverzoeken van partijen die grote algemene belangen dienen. De ACM stelt te begrijpen dat – decentrale – overheden wel deze wens hebben. Daarom is in overleg met de VNG, IPO, de rijksoverheid en de netbeheerder afgesproken om de wenselijkheid en haalbaarheid van het reserveren van transportcapaciteit nader te onderzoeken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten