logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
1 november 2023

Voorstel ACM voor maatschappelijk prioriteren netaansluitingen leidt tot stortvloed aan reacties

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een stortvloed aan reacties ontvangen op haar ontwerp-codebesluit dat netbeheerders de ruimte moet bieden om netaansluitingen maatschappelijk te prioriteren.

In totaal ontving de toezichthouder 78 reacties op het ontwerp-codebesluit ‘prioriteringsruimte transportverzoeken’. Volgens de ACM blijkt uit de reacties een brede steun voor maatschappelijk prioriteren.

Consultatie
De ACM meldde afgelopen maart het voor netbeheerders mogelijk te willen maken om bij het leveren van netaansluitingen voorrang te geven aan projecten die congestieproblemen oplossen of beperken door het principe van ‘first come, first served’-principe los te laten.

Na de presentatie van de nieuwe spelregels, ging afgelopen zomer de consultatie van het ontwerp-codewijzigingsbesluit van start en die werd begin oktober afgerond.

Niet handhavend optreden
De toezichthouder roept de netbeheerders nu op aan de slag te gaan, door in ieder geval de nodige voorbereidingen te treffen. Als netbeheerders in een concreet geval kunnen motiveren waarom voorrang nu al nodig is, dan zal de ACM namelijk niet handhavend optreden.

De reacties die de ACM heeft ontvangen op haar ontwerp-codebesluit bevatten ook een groot aantal suggesties om het voorstel te verbeteren. Zo willen meerdere partijen het prioriteringskader uitbreiden met extra maatschappelijke doelen. Tegelijkertijd vinden enkele partijen dat het voorgestelde prioriteringskader te breed is en juist beperkt moet worden tot strikt noodzakelijke gevallen.

Definitief in maart 2024
De ACM gaat komende periode aan de slag met het opstellen van het definitieve codewijzigingsbesluit en zal daarbij alle ingediende zienswijzen meewegen. De toezichthouder meldt bij het vaststellen van de code rekening te houden met de belangen van betrokkenen en de ontvangen zienswijzen daarom belangrijk te vinden.

De toezichthouder streeft ernaar om eind maart 2024 een definitief codewijzigingsbesluit te publiceren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten