Energieregulator VREG voerde in Vlaanderen per 1 januari 2023 een capaciteitstarief in – waarbij de hoogste piek in het stroomverbruik de hoogte van de kosten bepaalt – waarbij energieminister Demir het nieuwe tariefsysteem zelfs met een rechtszaak probeerde tegen te houden.
Time-of-use
Bontenbal en Grinwis willen nu van minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei weten of ze bekend is met het Vlaamse capaciteitstarief en of ze de stelling van de VREG deelt dat er door slim gebruik van het stroomnet minder grote investeringen nodig zijn.
‘Deelt u tevens de mening dat door slimme netbenutting veel capaciteit kan worden vrijgespeeld?’, vragen de 2 Kamerleden die ook benieuwd zijn of Hermans het voorstel van Wallonië kent om time-of-use-tarieven in te voeren.
Niet meer houdbaar
Het CDA- en ChristenUnie-Kamerlid willen verder weten of de minister het eens is met de stelling dat het huidige tariefstelsel voor netkosten voor kleinverbruikers in Nederland niet meer houdbaar is, omdat het de kosten die worden veroorzaakt niet langer eerlijk reflecteert. ‘In hoeverre acht u de huidige situatie in Nederland waarin een huishouden met een piekbenutting van 2 kilowatt evenveel betaalt als een huishouden dat 10 kilowatt netcapaciteit vraagt eerlijk en rechtvaardig?’
Bontenbal en Grinwis besluiten: ‘Welke lessen trekt u uit bovenstaande alternatieve tariefsystemen en op welke wijze bent u voornemens om ook in Nederland door middel van aanpassingen aan het tariefsysteem slimmer gebruik van schaarse netcapaciteit door huishoudens te stimuleren? Wordt er gewerkt aan een nieuw tariefstelsel voor kleinverbruikers en wanneer kunnen we het voorstel en de implementatie daarvan verwachten?’
Die laatste vraag is in feit al beantwoord, want toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt momenteel de komst van nieuwe nettarieven voor consumenten.