Solar Magazine - Vlaamse regering verliest rechtszaak, capaciteitstarief blijft van kracht
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse regering verliest rechtszaak, capaciteitstarief blijft van kracht
© Adam Zoltan | Dreamstime.com

Vlaamse regering verliest rechtszaak, capaciteitstarief blijft van kracht

De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir heeft de rechtszaak over de invoering van het capaciteitstarief verloren. Het Hof van Beroep te Brussel heeft de Vlaamse energieregulator VREG in het gelijk gesteld.

Demir trok naar de rechtbank om de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit – waaronder het capaciteitstarief – een halt toe te roepen. Nu het Hof van Beroep een uitspraak heeft gedaan, blijft het capaciteitstarief definitief van kracht.

Einde aan onzekerheid
De nettarieven voor elektriciteit worden in Vlaanderen sinds begin 2023 deels aangerekend met een capaciteitstarief. Die nieuwe manier van aanrekenen gaat onveranderd door.

De VREG laat weten tevreden te zijn dat er nu een einde komt aan de onzekerheid met het oog op de energietransitie. We zullen voor ons vervoer en voor de verwarming van onze huizen steeds meer gebruik maken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Elektrische auto’s en warmtepompen zijn energiezuiniger én door minder fossiele brandstoffen te gebruiken, worden we voor onze energie en de prijs ervan minder afhankelijk van andere landen. Die energietransitie zorgt voor een hogere belasting van het elektriciteitsnet. Daarom wordt het belangrijk om dat net zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Wie zijn verbruik spreidt en hoge pieken vermijdt, betaalt met de nieuwe nettarieven minder dan wie dat niet doet. Door het net niet overmatig te belasten, beperken we samen bijkomende investeringen en blijven de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Calculator – Duurzame Technieken

32-40 uur - 's-Heerenberg Ulenpasweg 2b 7041 GB
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!