logo
wvhj2023
© Adam Zoltan | Dreamstime.com
© Adam Zoltan | Dreamstime.com
2 maart 2023

Vlaamse regering verliest rechtszaak, capaciteitstarief blijft van kracht

De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir heeft de rechtszaak over de invoering van het capaciteitstarief verloren. Het Hof van Beroep te Brussel heeft de Vlaamse energieregulator VREG in het gelijk gesteld.

Demir trok naar de rechtbank om de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit – waaronder het capaciteitstarief – een halt toe te roepen. Nu het Hof van Beroep een uitspraak heeft gedaan, blijft het capaciteitstarief definitief van kracht.

Einde aan onzekerheid
De nettarieven voor elektriciteit worden in Vlaanderen sinds begin 2023 deels aangerekend met een capaciteitstarief. Die nieuwe manier van aanrekenen gaat onveranderd door.

De VREG laat weten tevreden te zijn dat er nu een einde komt aan de onzekerheid met het oog op de energietransitie. We zullen voor ons vervoer en voor de verwarming van onze huizen steeds meer gebruik maken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Elektrische auto’s en warmtepompen zijn energiezuiniger én door minder fossiele brandstoffen te gebruiken, worden we voor onze energie en de prijs ervan minder afhankelijk van andere landen. Die energietransitie zorgt voor een hogere belasting van het elektriciteitsnet. Daarom wordt het belangrijk om dat net zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Wie zijn verbruik spreidt en hoge pieken vermijdt, betaalt met de nieuwe nettarieven minder dan wie dat niet doet. Door het net niet overmatig te belasten, beperken we samen bijkomende investeringen en blijven de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten