In de eerste jaarhelft investeerde het netwerkbedrijf een recordbedrag, maar liep het ook tegen de grenzen aan van het tempo waarmee de grootschalige aanleg en verzwaring van de elektriciteitsnetten verder kan worden opgevoerd. Zo heeft het grote project Netuitbreiding Lelie (NuLelie) vertraging opgelopen.
Minder kabels en trafohuisjes
‘Hoe kan het dat er door Alliander meer wordt geïnvesteerd in netverzwaring, maar er minder kilometers kabel en transformatorhuisjes worden gebouwd?’, wil Erkens weten. ‘Hoeveel kilometers kabel en transformatorhuisjes werden er de afgelopen vijf jaar per netbeheerder per jaar gebouwd?’
Daarnaast vraagt hij of het ministerie stuurt op de gerealiseerde aantallen. ‘Kunt u publiekelijk bijhouden hoeveel kilometers kabels en transformatorhuisjes er worden gebouwd om netbeheerders ook te kunnen aanspreken op hun resultaten? In hoeverre heeft u manieren om netbeheerders hierop aan te sturen via de nieuwe Energiewet?
Balanswijken
Verder is Erkens benieuwd of de minister kansen ziet in het breder uitrollen van de zogenoemde balanswijken, omdat hier in de markt veel enthousiasme voor is. ‘Wat doet u om ervoor te zorgen dat het extra verbruik van gas voor zo’n kort mogelijke periode nodig is, gezien het feit dat in Gelderland en de Flevopolder gasgeneratoren worden ingezet voor extra regelbare opwek om overbelasting van het net te voorkomen?’
Ook wil hij weten of Hermans de mening deelt dat forse baten van netbeheerders in netverzwaring zouden moeten worden gestoken. ‘Dit gezien het feit dat Alliander een flinke opbrengst heeft gerealiseerd met de verkoop van het Kenter, aangezien netbeheerders publiek aandeelhouderschap hebben en de nettarieven voor huishoudens en bedrijven omhooggaan om de geplande investeringen te dekken? Zou het dan niet krom zijn dat de baten niet bij huishoudens en ondernemers terechtkomen via de nettarieven, maar de hogere kosten wel? Bent u bereid om verder te verkennen of er kan worden gestuurd op dat netbeheerders forse baten in netverzwaring steken? Hoeveel extra investeringen zou dit mogelijk kunnen opleveren?’
6 weken
Tot slot vraagt het VVD-Kamerlid hoeveel bedrijven door de problemen getroffen worden doordat ze nu langer moeten wachten op een nieuwe of zwaardere aansluiting. ‘Wat betekent het voor de verduurzamingseisen die worden gesteld aan bedrijven, gezien het feit dat de vertraging in sommige gebieden kan oplopen tot meer dan 8 jaar? Komen zij nu in de knel?
Minister Hermans moet de Kamervragen beantwoorden voordat de gebruikelijke termijn van 3 weken is verstreken. Mocht die beantwoordingstermijn te kort zijn, dan kan ze een uitstelbericht sturen en de vragen binnen 6 weken beantwoorden.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.