Nederland heeft de Europese Commissie geïnformeerd over zijn voornemen om een regeling van 998 miljoen euro’s in te voeren om de productiecapaciteit van groene waterstof via elektrolysers te ondersteunen via de subsidieregeling grootschalige productie volledig hernieuwbare waterstof via elektrolyse (OWE) de opvolger van de gelijknamige subsidieregeling OWE. Vorig jaar zomer keurde de Europese Commissie al een Nederlandse regeling goed die kleinschalige elektrolyse-installaties met een capaciteit tot 50 megawatt financieel ondersteunt.
200 megawatt
De nieuwe regeling zal de bouw van minstens 200 megawatt elektrolysecapaciteit ondersteunen. De steun wordt toegekend via een concurrerende biedprocedure die naar verwachting in 2024 zal worden afgerond. De aanbesteding – die naar verwachting dit jaar wordt afgerond – staat open voor projecten met een capaciteit van minstens 0,5 megawatt.
Het gaat om steun in de vorm van een rechtstreekse subsidie waarbij een initiële investeringssubsidie tot 80 procent van de investeringskosten en een variabele premie over een periode van 5 tot 10 jaar worden gecombineerd. Begunstigden moeten aantonen dat ze voldoen aan de criteria van de EU voor de productie van hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong.
Nederland wil in 2025 over 500 megawatt elektrolysecapaciteit beschikken en in 2030 over 3 tot 4 gigawatt. De EU wil op haar beurt dit jaar over minimaal 6 gigawatt aan elektrolyse-installaties voor hernieuwbare waterstof beschikken en minimaal 40 gigawatt in 2030.
80 miljoen euro voor Djewels De Europese Commissie heeft eind juli op grond van de Europese staatssteunregels Nederland ook goedkeuring gegeven om Djewels – een dochteronderneming van het waterstofbedrijf HYCC – 80 miljoen euro toe te kennen voor de demonstratie van een innovatieve productietechnologie voor hernieuwbare waterstof. Djewels wordt eigenaar en exploitant van de waterstofproductiefaciliteit. Het gaat om een rechtstreekse subsidie van 80 miljoen euro, waarmee het verwachte financieringstekort van het project wordt gedekt. Aangezien het feitelijke financieringstekort van het project afhangt van marktontwikkelingen is in de maatregel bepaald dat, als het project zeer succesvol blijkt te zijn en extra netto-inkomsten genereert, Djewels een deel van de extra inkomsten aan Nederland zal teruggeven. De bouw van de elektrolyse-installatie zal naar verwachting in 2024 van start gaan en het project is naar verwachting vanaf 2027 operationeel. |
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.