logo
wvhj2023
© Scholt
© Scholt
18 juli 2022

Kabinet: 1,4 miljard euro extra voor projecten met waterstofproductie

Het Nederlandse kabinet trekt 1.385 miljoen euro uit voor de financiering van innovatieprojecten van bedrijven die deel uitmaken van de tweede golf van de Europese IPCEI voor waterstof.

De bedrijven kunnen van 1 tot 14 september dit jaar hun definitieve plannen aanleveren voor projecten voor waterstofproductie, om in aanmerking te komen voor subsidie.

2 golven
Het betreft 1 van de 2 golven waar het geld voor beschikbaar is. Nederland is voornemens deze subsidie te verlenen binnen de Europese IPCEI 1 waterstof (red. zie kader). Voor de tweede golf is 785 miljoen euro beschikbaar, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2026. Voor de derde golf is 600 miljoen euro beschikbaar, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2027. De subsidieregeling voor de derde golf wordt later dit jaar gepubliceerd.

Dit alles is onderdeel van de Nederlandse ambitie om in 2030 over minimaal 3 tot 4 gigawatt aan elektrolyse-capaciteit te beschikken.

Eerste golf
Eerder dit jaar hebben projecten al subsidie kunnen aanvragen voor de eerste golf die gaat over technologie. De projecten in de eerste IPCEI-golf zijn nu genotificeerd. Dit betekent dat de deelnemende lidstaten de door hun aangemelde projecten steun mogen verlenen. Nederland is voornemens 21,7 miljoen euro te verlenen aan Nedstack om een productiefaciliteit voor brandstofcellen te realiseren.

De tweede golf richt zich op ‘decarbonisatie van de industrie’ en de derde golf op import- en infrastructuurprojecten. Er volgt ook nog een vierde golf die zich richt op mobiliteit en transport. Mogelijk wordt IPCEI-waterstof later uitgebreid met aanvullende golven.

Europese waardeketens

Important Project of Common European Interest (IPCEI’s) zijn projecten op het gebied van verduurzaming en digitalisering waarbij Europese lidstaten samenwerken vanwege de omvang en het ontwikkelrisico en waarvoor bijzondere regels ten aanzien van staatssteun gelden.

De IPCEI Hydrogen is een geïntegreerd Europees project dat bestaat uit meerdere nationale projecten van bedrijven en/of onderzoeksinstellingen uit diverse EU-lidstaten die complementair zijn, synergie hebben en bijdragen aan de strategische Europese doelen op het gebied van waterstof. Minister Jetten hierover: ‘Het IPCEI-proces is belangrijk, want het helpt met het vormen van Europese waardeketens. Met de IPCEI-deelname geven we een impuls aan de ontwikkeling van de bredere waterstofmarkt, en specifiek de productie en opschaling van de technologieën die nodig zijn voor ontwikkeling en toepassing van waterstof in de rest van de waterstofketen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten