Solar Magazine - Topsector Energie: doel van 500 megawatt elektrolysers in 2025 nog altijd haalbaar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Topsector Energie: doel van 500 megawatt elektrolysers in 2025 nog altijd haalbaar
© TNO

Topsector Energie: doel van 500 megawatt elektrolysers in 2025 nog altijd haalbaar

De projectleiders van Nederlandse innovatieprojecten rond waterstof zijn optimistisch over het behalen van de ambities uit het Klimaatakkoord: 500 megawatt elektrolyse in 2025 en 3-4 gigawatt in 2030.

Bij het opstellen van het jaarlijkse overzicht van waterstofprojecten van TKI Nieuw Gas, onderdeel van de Topsector Energie, hebben de projectleiders aangegeven dat beide doelen haalbaar zijn. Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft TKI Nieuw Gas een overzicht van waterstofprojecten gemaakt die momenteel in voorbereiding zijn in Nederland. Ook is er een trendanalyse gemaakt en een onderzoek gedaan onder de waterstofprojectleiders. Het waterstofoverzicht geeft inzicht in waar in de waardeketen projecten zich bevinden en schetst enkele belangrijke gegevens, zoals de omvang, verwachte kosten en locatie.

25 procent toegenomen
Het aantal waterstofprojecten in Nederland is in het afgelopen jaar met meer dan 25 procent toegenomen. Opvallende trend is dat de nieuwe projecten vaker gericht zijn op realisatie van waterstofkansen.

Het aantal waterstofprojecten in Nederland groeide sinds 2020 van 99 projecten, via 130 projecten in 2021 naar 165 medio 2022. Het overzicht van TKI Nieuw Gas omvat naar schatting zeker 80 tot 90 procent van de waterstofprojecten in Nederland. Er komen steeds nieuwe projecten bij (51 stuks) maar er zijn ook projecten die afvielen (16 stuks), met name omdat het (haalbaarheids)onderzoek is afgerond en het project (nog) geen vervolg krijgt.

Meer uitvoering
Het aantal projecten gericht op de productie van waterstof is redelijk stabiel. Naast de grote waterstofproductieprojecten komen er meer regionale, kleinschaligere projecten bij. Aan de toepassingskant is een toename te zien in de mobiliteit, zowel op water (schepen) als op land (voertuigen). Ook de kennisconsortia en partnerships nemen toe; hier is de tendens dat meer samenwerking wordt gezocht om waterstofontwikkelingen succesvol te maken.

Veel waterstofproductieprojecten zitten in de FEED-studiefase. Ruw geschat wordt richting 2025 voor 5 gigawatt aan elektrolyseprojecten voorbereid, richting 2030 is dit circa 7 gigawatt. Deze schatting hangt af van het aantal projecten dat succesvol gerealiseerd kan worden en kent enige mate van onzekerheid. Het signaal is ook dat de ambitie uit het klimaatakkoord van 500 megawatt elektrolyse in 2025 en 3 tot 4 gigawatt in 2030 binnen handbereik is. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Chapter zoekt:

Customer Success Manager

32-40 uur - Amsterdam, 1076EE, 115
Lens zoekt:

Strategisch Inkoper

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!