logo
wvhj2023
© ENGIE
© ENGIE
10 juli 2024

ENGIE start in België met bouw van een van Europa’s grootste batterijen

ENGIE is in Vilvoorde gestart met de bouw van een batterijenpark dat een vermogen van 200 megawatt en opslagcapaciteit van 800 megawattuur heeft. Het wordt een van de grootste batterijen van Europa.

Bovendien gaat het om het grootste batterijpark van België. ENGIE wist vorig jaar een vergunning te verkrijgen voor het project dat afgelopen oktober bovendien in de tweede veiling van het capaciteitsremuneratiemechanisme (CRM) geselecteerd werd.

320 batterijmodules
Het batterijpark wordt gebouwd op een terrein van 3,5 hectare en telt 320 batterijmodules van 25 bij 4 bij 3 meter. Die kunnen gedurende 4 uur de opgeslagen energie afgeven aan het stroomnet.

De opslagcapaciteit is vergelijkbaar met die van 160.000 thuisbatterijen van 5 kilowattuur.

2 fasen
Voor het project heeft ENGIE een contract van 15 jaar afgesloten met hoogspanningsnetbeheerder Elia. Het battery energy storage system (bess) Vilvoorde zal in 2 fasen worden opgestart, met de ingebruikname van 100 megawatt batterijen in september 2025 en nog eens 100 megawatt in januari 2026.

ENGIE ontwikkelt nog 2 andere bess-projecten in België waarvoor het bedrijf al vergunningen heeft verkregen: een batterijpark van 100 megawatt en 400 megawattuur in Kallo en een batterijpark van 80 megawatt en 320 megawattuur in Drogenbos.

Flexibiliteitsoplossingen
Het bedrijf wil in 2030 wereldwijd over 10 gigawatt aan geïnstalleerd batterijvermogen beschikken. Eind vorig jaar had ENGIE 1,3 gigawatt aan batterijvermogen in bedrijf en 3,6 gigawatt in de pijplijn.

‘Met het groeiende aandeel van hernieuwbare energieën in de energiemix wordt de bijdrage van batterij-energieopslagsystemen aan het garanderen van de betrouwbaarheid en veiligheid van energiesystemen cruciaal’, stelt Sébastien Arbola, als Executive Vice President verantwoordelijk voor de Flex Gen & Retail-activiteiten van ENGIE. ‘Batterijen maken het mogelijk om pieken in de productie van hernieuwbare energie op te vangen en deze energie weer vrij te geven wanneer de productie lager is en het verbruik hoger. Deze flexibiliteitsoplossingen zullen dus helpen om de ontwikkeling van hernieuwbare energie en de energietransitie te versnellen.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten