De strategie #ENERGIZE2030 bevat plannen om tegen 2030 tot 4 miljard euro te investeren in zogenaamde gerichte prioriteitsgebieden. ENGIE telt in België 2,8 miljoen klanten.
Noordzee
Een van de onderdelen van de strategie is het versnellen van de ontwikkeling van hernieuwbare energie naar 2,0 tot 2,5 gigawatt vermogen tegen 2030. Het energiebedrijf wil daartoe de capaciteit van zijn windmolens op land verdubbelen tot 1 gigawatt en windmolens op zee eveneens uitbreiden tot 1 gigawatt. Dat is inclusief deelname aan de komende aanbesteding voor de Prinses Elisabethzone in de Belgische Noordzee.
De capaciteit voor zonne-energie moet verdrievoudigd worden tot 300 megawatt.
Flexibel vermogen
De toename van de productie van hernieuwbare energie vereist extra flexibiliteit en daarom streeft ENGIE ernaar om het flexibel vermogen waarover het beschikt uit te breiden naar 5 tot 6 gigawatt in 2030. Het gaat onder meer om een gasgestookte stroomcentrale in Flémalle met een vermogen van 875 megawatt, een batterijpark in Vilvoorde met 200 megawatt batterijen en een uitbreiding van de spaarbekkencentrale in Coo.
Daarnaast heeft het bedrijf de ambitie om 1 gigawatt aan vraagflexibiliteit te ontsluiten bij klanten. Zo kunnen elektrische voertuigen flexibel worden opgeladen of zelfs hun energie teruggeven wanneer nodig, waardoor ze als één grote batterij functioneren. Tot slot ontwikkelt ENGIE diverse projecten met waterstof, waaronder het H2BE-project van 1 gigawatt.
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.