logo
wvhj2023
© ENGIE
© ENGIE
20 april 2023

ENGIE vraagt vergunning voor 1,5 gigawattuur batterijen in België

ENGIE start in België met de realisatie van grootschalige batterijparken en heeft 3 vergunningsaanvragen ingediend voor projecten in Kallo, Drogenbos en Vilvoorde. Het gaat om 1,5 gigawattuur opslagcapaciteit.

De 3 nieuwe batterijparken – met in totaal een elektrisch vermogen van 380 megawatt – wil het bedrijf realiseren op zijn eigen sites. De energieopslagsystemen kunnen volgens het bedrijf een belangrijke schakel vormen in het opvangen van de stijgende behoefte aan flexibiliteit in het Belgische elektriciteitsnetwerk. Bovendien kunnen ze de productie van hernieuwbare- energiebronnen stimuleren, piekprijzen afvlakken en een ondersteuning bieden aan het elektriciteitsnet.

Spaarbekkencentrale
Met de spaarbekkencentrale van Coo beschikt ENGIE al over een grootschalige energieopslag van 1.080 megawatt, die al meer dan 50 jaar een centrale rol speelt in de Belgische energiemix. ‘In de huidige context waarin ecologische, economische en bevoorradingszekerheidsuitdagingen meer dan ooit samenkomen, zijn we vastberaden om de komende jaren bijkomende opslagprojecten in België te ontwikkelen, te installeren en uit te baten’, aldus ENGIE.

Een haalbaarheidsstudie heeft in een eerste fase geleid tot de selectie van de 3 genoemde projectlocaties, omdat deze beschikken over de nodige ruimte, faciliteiten en mogelijke aansluitingen op het hoogspanningsnet.

Drogenbos: 320 megawattuur
Op de site van Drogenbos bevindt zich sinds 2017 al 6 megawatt aan batterijen. Een bijkomend energieopslagsysteem moet een extra elektrisch vermogen van 80 megawatt opleveren. De beoogde lithium-ionbatterijen kunnen 4 uur lang stroom geven, wat neerkomt op 320 megawattuur opslagcapaciteit. Deze kunnen volledig opgeladen en in dezelfde tijd het stroomverbruik van 38.400 gezinnen dekken.

Kallo: 400 megawattuur
De site van Kallo biedt mogelijkheden om een nieuw batterijpark met een vermogen van 100 megawatt te ontwikkelen. Ook deze batterijen zouden 4 uur lang stroom kunnen geven, wat neerkomt op 400 megawattuur opslagcapaciteit; of overeenkomt met 80.000 thuisbatterijen die het stroomverbruik van meer dan 48.000 gezinnen kunnen dekken.

Vilvoorde: 800 megawattuur
Het grootste opslagsysteem moet op de site van Vilvoorde komen, met een vermogen van 200 megawatt. Ook deze batterijen zouden 4 uur lang stroom kunnen geven, wat neerkomt op 800 megawattuur of overeenkomt met 160.000 thuisbatterijen die het stroomverbruik van 96.000 gezinnen kunnen dekken.

Thierry Saegeman, chief executive officer ENGIE in België, besluit: ‘Steunend op de gecombineerde kennis en expertise van Laborelec, het onderzoekscentrum van ENGIE, ons studiebureau Tractebel en onze teams van klassieke en hernieuwbare energie, willen we een belangrijke speler worden in lokale energieopslag."

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten