In België en Nederland installeerden consumenten in het eerste kwartaal minder zonnepanelen dan in het recordjaar 2023. Maar hoe vergaat het Duitsland, Italië, Frankrijk, Polen en Spanje? Het zijn de landen die volgens de verwachtingen van koepelorganisatie SolarPower Europe aan het einde van dit decennium de meeste zonnepanelen van Europa zullen hebben. In dit tweede deel aandacht voor de Spaanse pv-markt.
Spanje: terugval na recordjaar
Het kalenderjaar 2023 was voor Spanje een absoluut recordjaar. Het land verwelkomde zo’n 7,5 gigawattpiek aan zonnepanelen: 5.808 megawattpiek aan grootschalige zonne-energieprojecten en 1.706 gigawattpiek aan ‘zelfconsumptie’-projecten.
Volgens gegevens van de Spaanse zonne-energiebranchevereniging UNEF werd in 2023 1.706 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd in de ‘zelfconsumptie’-markt. Met name bij consumenten daalden de verkopen van dit marktsegment vorig jaar met 54 procent tot 372 megawattpiek. Zo’n 84.545 consumenten namen daarbij zonnepanelen in gebruik. Eind vorig jaar was de totale zelfconsumptiemarkt – dus ook bij bedrijven – goed voor een geïnstalleerd vermogen van 6.995 megawattpiek. Bovendien beschikte het Zuid-Europese land achter de meter over 1.823 megawattuur aan batterijen. Daarbij werd in 2023 zo’n 495 megawattuur aan opslagcapaciteit geïnstalleerd.
In het eerste kwartaal van 2024 is de zelfconsumptiemarkt volgens UNEF met nog eens 26 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. De industriële zelfconsumptiemarkt kromp het hardst – met 30 procent – gevolgd door de commerciële en residentiële zelfconsumptiemarkt met een krimp van 30 en 22 procent.
‘We bevinden ons in een periode van stabilisatie van de Spaanse zelfconsumptiemarkt’, vertelt José Donoso, directeur-generaal van UNEF. ‘Het wegvallen bij consumenten van de perceptie van hoge energieprijzen, evenals de vermindering van de koopkracht van gezinnen als gevolg van de stijging van de inflatie zijn de redenen voor deze cijfers. De huidige trend toont aan dat we nieuwe en efficiëntere manieren nodig hebben om zelfconsumptie te bevorderen, zoals belastingvoordelen – naar het voorbeeld van landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, die al 0 procent btw toepassen op deze projecten – en het verminderen van vertragingen in het administratieve beheer van deze projecten.’
De Spaanse netbeheerder Red Eléctrica, die de grootschalige netgekoppelde zonnepaneelinstallaties registreert, noteerde vorig jaar een recordjaar met de installatie van 5.808 gigawattpiek zonnepanelen. In de eerste voorlopige cijfers – tot en met 28 juni 2024 – noteert Red Eléctrica een nieuw geïnstalleerd vermogen van 1,2 gigawattpiek.
In de voorlopige cijfers registreerde de netbeheerder dit jaar iedere maand minder zonnepanelen dan in 2023.
* voorlopige cijfers en exclusief zelfconsumptiemarkt
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.