logo
wvhj2023
© Energy hub REC Tholen
© Energy hub REC Tholen
11 juni 2024

Energiehub REC Tholen live: 31 bedrijven delen energie én netaansluiting

De energiehub van het bedrijvencollectief REC Tholen is live. 31 bedrijven delen per direct energie én hun netaansluiting om zo het Zeeuwse stroomnet te ontlasten. Er wordt onder meer een batterij ingezet.

Netbeheerder Stedin tekende afgelopen najaar een groepscapaciteitsovereenkomst met energy hub REC Tholen. Nu de batterij geplaatst is kan de energiehub officieel van start.

2 megawatt
Binnen de energiehub combineren de deelnemende bedrijven opwek, opslag en slim gebruik van het elektriciteitsnet om de pieken in vraag en aanbod op te vangen. Dit biedt niet alleen voor de ondernemers op bedrijventerreinen Slabbecoornpolder en Welgelen in Tholen extra ruimte op het net, maar leidt ook tot meer netcapaciteit in de regio.

Op de bedrijventerreinen in Tholen hebben 31 bedrijven zich aangemeld voor het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van energie, het gezamenlijk in- en verkopen van energie en soms zelfs het uitwisselen van energie. Het aansluiten van de batterij door energiepartner Kenter met een vermogen van 2 megawatt, zorgt ervoor dat de individuele capaciteit kan worden gedeeld. Alle bedrijven worden één voor één aangesloten op de batterij. De batterij haalt de pieken uit het stroomnet en de onbalans op het net wordt gebalanceerd. Met hulp van zonnepanelen en zo nu en dan wat stroom van het elektricteitsnet, wordt de batterij opgeladen.

Belangrijke ontwikkeling
Voor de energiehub werkt Stedin samen met On E Target, Firan, Kenter, Rabobank, de gemeente Tholen en REC Tholen. ‘We werken met deze e-hub aan collectieve verduurzaming, dit is een voorbeeld voor Nederland’, vertelt Peter van Tuijl van On E Target, initiatiefnemer van het project. ‘Het is de bedoeling om dit veel meer te gaan doen. Door samen te werken, maken we slim gebruik van het net. Je ziet nu al dat er meer ruimte vrijkomt voor de deelnemende bedrijven en op termijn zal het ook ontlastend zijn voor de netcongestie in Tholen en omgeving.’

‘Energy hubs zijn belangrijk in de ontwikkeling naar een duurzaam energiesysteem’, vertelt David Peters, chief technology officer van Stedin. ‘Het aansluiten van de batterij in Tholen op ons net is een belangrijke ontwikkelstap op weg naar het nieuwe energiesysteem. Een energy hub kan zorgen voor nieuwe ruimte als bedrijven door netcongestie niet meer verder kunnen groeien. Hierdoor kunnen we meer doen met ons net. Energy hubs blijven maatwerk. REC Tholen is als pilot belangrijk om de lessen te leren over de totstandkoming van een energiehub. We willen er graag aan bijdragen om meer energiehubs van de grond te krijgen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten