logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
11 juni 2024

Nieuwe ruimte op stroomnet Zeeland, maar wachtlijst blijft

Landelijk netbeheerder TenneT en regionale netbeheerder Stedin hebben extra ruimte op het stroomnet gevonden dankzij de technische ingrepen en de inzet van flexibel vermogen, maar er blijft een wachtlijst.

Uit het afgeronde congestieonderzoek blijkt dat de netbeheerders door technische ingrepen, zoals het aanpassen van de aansluiting van verbindingen en het plaatsen van een extra transformator op hoogspanningsstation Borssele, extra ruimte op het net kunnen creëren. Daarnaast valt veel winst te behalen door het inzetten van flexibel regelbaar vermogen. Dat is vermogen dat de klanten van de netbeheerders op afroep beschikbaar stellen, bijvoorbeeld vanuit batterijen. Regelbaar vermogen kan ingezet worden om het elektriciteitsnet te balanceren en te zorgen dat vraag en aanbod in evenwicht blijven, zodat er geen overbelasting ontstaat.

715 megawatt
Hierdoor kan het merendeel van de klanten op de wachtlijst alsnog worden aangesloten, maar dat geldt niet voor iedereen. De complete wachtlijst kan pas in de periode 2029-2035 stapsgewijs weggewerkt worden als de 2 netbeheerders extra capaciteit op het stroomnet in gebruik nemen.

Doordat het net van TenneT de maximale capaciteit heeft bereikt, zijn er sinds de zomer van 2023 geen nieuwe of zwaardere aansluitingen meer mogelijk op het onderliggende regionale elektriciteitsnet van Stedin. TenneT en Stedin nemen de komende weken contact op met de partijen op de wachtlijst over de impact op hun aanvraag voor transportcapaciteit. De netbeheerders werken overal aan verzwaring van het elektriciteitsnet en verwachten. Grootverbruikers op de wachtlijst in Zeeland vergen 715 megawatt aan vermogen. Dit is vergelijkbaar met 10 keer het elektriciteitsverbruik van de stad Middelburg. Daarvan kan nu 425 megawatt aangesloten worden.

Regionale verschillen
Er zijn overigens sterke regionale verschillen te zien. In de regio's Schouwen-Duiveland, Tholen, Sint-Philipsland, Walcheren, en de Bevelanden kunnen de netbeheerders 305 van de gevraagde 425 megawatt aan vermogen op de wachtlijst aansluiten. In die regio kunnen daardoor de meeste klanten op de wachtlijst geholpen worden. Dat wel met uitzondering van het gebied Vlissingen-Oost, waar Stedin vorige maand netcongestie meldde.

Voor Zeeuws-Vlaanderen geldt dat de netbeheerders slechts een zeer beperkt deel van de bedrijven aan een nieuwe of zwaardere aansluiting kunnen helpen. In deze regio staat 290 megawatt aan vermogen op de wachtlijst, waarvan 120 megawatt kan worden aangesloten. Dat gaat echter om slechts 1 van de 29 klanten op de wachtlijst.

150 klanten
‘We lossen vandaag de wachtlijsten in Zeeland helaas niet in zijn geheel op, maar we zijn blij dat we wel ruimte kunnen creëren op het net’, vertelt Robert Kuik, directeur Netplanning bij TenneT. ‘Om de leveringszekerheid en betrouwbaarheid van het net in Zeeland te kunnen blijven garanderen, hebben we vanaf 2023 ruim 150 bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting hebben aangevraagd op een wachtlijst moeten plaatsen. Wij realiseren ons dat dit zeer veel impact heeft op deze klanten en op de regio. Na vandaag kunnen wij deze klanten duidelijkheid geven over hun aanvraag.’

Kuik benadrukt dat nu weliswaar een deel van de wachtlijst opgelost wordt, maar nieuwe aanvragen wel opnieuw op een wachtlijst zullen komen. ‘We zijn pas definitief van de netcongestie in Zeeland af, als de grote netuitbreidingen afgerond zijn. Voor de grootzakelijke klanten op Schouwen-Duiveland en Tholen is dat omstreeks 2030. Voor de Bevelanden en Walcheren rond 2033-2035, waarin we wel een significante uitbreiding doen rond 2029-2031. In Zeeuws-Vlaanderen duurt het tot 2033-2035. Ondertussen blijven wij ondernemers oproepen om waar mogelijk energie te besparen en te onderzoeken of spitsmijden mogelijk is. We blijven ook zoeken naar meer regelbaar vermogen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten