logo
wvhj2023
© Jifarq | Dreamstime.com
© Jifarq | Dreamstime.com
16 mei 2024

Stroomnet in deel havengebied Vlissingen-Oost vol

Stedin meldt dat een deel van het stroomnet in het havengebied van Vlissingen-Oost vol is voor de afname van stroom. In de havens 9350-9990 is geen extra netcapaciteit voor grootverbruikers meer beschikbaar.

Sinds vorig jaar zomer is in het gebied al sprake van congestie voor het afnemen van elektriciteit op het landelijke hoogspanningsnet van TenneT. Daar komen nu de problemen op het middenspanningsnet van Stedin bij. Het onderzoek naar congestiemanagement door TenneT loopt overigens nog, en naar verwachting zijn de uitkomsten in juni gereed. Aanvragen voor het terugleveren van wind- en zonne-energie zijn in het gebied nog wel mogelijk.

Congestiemanagement
Stedin heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) geïnformeerd over de problemen en start een onderzoek naar de mogelijkheden van congestiemanagement. Dit betekent dat het voor grote bedrijven niet meer mogelijk is om een nieuwe aanvraag te doen voor het afnemen van elektriciteit of een uitbreiding van de bestaande netaansluiting.

‘In 2022 verdriedubbelde Stedin ruimschoots de capaciteit van het station Vlissingen-Oost van 40 naar 150 megawatt, vanwege de groeiende vraag naar elektriciteit’, vertelt regiodirecteur Martin Martens. ‘Steeds meer bedrijven willen zich vestigen in de haven en verduurzamen hun bedrijfsprocessen. Daardoor moet het stroomnet opnieuw worden uitgebreid. De vraag vanuit de markt gaat harder dan het tempo waarop wij het net kunnen uitbreiden. De nieuwe uitbreiding in het verdeelstation Vlissingen-Oost bestaat uit een extra transformator van 150 megawatt en een extra schakelinstallatie. Daarnaast onderzoeken we samen met TenneT of een uitbreiding van de bestaande 150 kilovolt aan netcapaciteit nodig is. Naar verwachting zijn de werkzaamheden van Stedin in 2029 gereed.’

Meer inzicht
Dankzij het congestieonderzoek krijgen zowel TenneT als Stedin meer inzicht in de stroomvraag van bedrijven op de wachtlijst en daarmee in de toekomstige vraag naar transportcapaciteit in het havengebied van Vlissingen-Oost. Als uit het congestiemanagementonderzoek van TenneT zou blijken dat er ruimte is gevonden voor bepaalde delen van Zeeland, dan geldt dat niet voor klanten in Vlissingen-Oost Havens 9350-9990, omdat er ook congestie is op het middenspanningsnet van Stedin.

In het congestiemanagementonderzoek gaat Stedin na of het regionale stroomnet beter benut kan worden door het flexibel omgaan met energieverbruik door de bedrijven in dit deel van de haven. Eind 2024 verwacht Stedin de resultaten van het onderzoek te kunnen presenteren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten