logo
wvhj2023
© Pro Creators | Dreamstime.com
© Pro Creators | Dreamstime.com
5 juni 2024

Subsidiepot voor zonnepanelen op maatschappelijk vastgoed al bijna leeg

Op de eerste dag van openstelling van de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) is voor ruim 60 procent van het beschikbare budget subsidie aangevraagd, te weten voor 280 miljoen euro.

Het beschikbare budget is dit jaar 452,3 miljoen euro. Op dag 1 – afgelopen maandag – werden 1.364 aanvragen ingediend voor een bedrag van 280.840.423 euro.

Zonnepanelen
Na kritiek van Holland Solar besloot demissionair minister De Jonge om via de DUMAVA-regeling dit kalenderjaar toch subsidie toe te kennen aan zonnepanelen, waarbij de voorwaarden wel zijn aangescherpt. Daarmee gaf hij ook gehoor aan een motie van D66 die om extra subsidie voor zonnepanelen op scholen vroeg.

283,7 miljoen euro van het beschikbare subsidiebudget is gereserveerd voor zogenaamde integrale verduurzamingsprojecten waarbij een pakket van maatregelen gebaseerd op maatwerkadvies wordt uitgevoerd. Voorwaarde voor subsidie is dat het maatregelenpakket leidt tot een energieprestatieverbetering van minstens 3 energielabelstappen. Van de beschikbare subsidie is 47 miljoen euro speciaal gereserveerd voor gebouwen in het basis- en voortgezet onderwijs. Voor deze doelgroep is dus zowel het generieke plafond als dit extra bedrag beschikbaar. Ook is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor losse maatregelen zoals isolatiemaatregelen, warmtepompen en zonnepanelen en het vergroenen van een dak of gevel.

Nog ruim 171 miljoen euro
De subsidieregeling is afgelopen maandag opengegaan en sluit op donderdag 31 oktober om 17.00 uur. Vanwege de grote interesse is de subsidiepot vermoedelijk al eerder uitgeput. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat op 4 juni nog 171.459.577 miljoen euro subsidie beschikbaar was.

De aanvragen worden door RVO beoordeeld. Aanvragers hadden 2 weken voor de openstelling de mogelijkheid om de conceptaanvraag voor te bereiden en klaar te zetten om in te dienen. De regeling keert jaarlijks terug tot 2030. In totaal is er 1,9 miljard euro beschikbaar, onder voorbehoud van goedkeuring door de Eerste en Tweede Kamer.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten