logo
wvhj2023
© Wirestock | Dreamstime.com
© Wirestock | Dreamstime.com
13 oktober 2023

Mogelijk 40 miljoen extra geld DUMAVA voor zonnepanelen op scholen

Raoul Boucke (D66) heeft in de Tweede Kamer een amendement ingediend om 40 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de DUMAVA-regeling en zo meer zonnepanelen op scholen te installeren.

Boucke heeft zijn amendement samen met Jimmy Dijk (SP) en Suzanne Kröger (GroenLinks) ingediend.

4.500 scholen
In zijn amendement schrijft Boucke dat Nederland Europees koploper in zonnepanelen is, maar hij samen met de mede-indieners van mening is dat er nog extra stappen gezet moeten worden, bijvoorbeeld op schooldaken.

‘Meer dan 4.500 scholen in Nederland beschikken nog niet over zonnepanelen maar hebben daken die hier wel geschikt voor zijn. Als de elektriciteitsvraag van deze scholen wordt verduurzaamd, kan dat een extra CO2-reductie van ruim 245.500 ton per jaar realiseren.’

Subsidieregeling
Via de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kunnen scholen subsidie ontvangen om te verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te schaffen. Deze subsidieregeling staat ook open voor andere organisaties in het bezit van maatschappelijk vastgoed en wordt bij elke openstellingsronde ruim overtekend. Met extra middelen denkt Boucke dat meer scholen stappen kunnen zetten met verduurzaming.

De Kamerleden willen dat de extra middelen uitsluitend beschikbaar zijn voor onderwijsinstellingen, zodat scholen betere toegang hebben tot financiering voor onder andere zonnepanelen.

Ontraden
Minister Jetten heeft het amendement van Boucke – maar ook de amendementen over verlenging van de ISDE voor windmolens en zonnepanelen en over het kwaliteitsbudget voor zonneparken – ontraden. 

De Kamerleden willen namelijk het vrijvallende geld rondom een Porthosreservering inzetten als dekking voor hun amendementen. Dat is volgens Jetten echter niet mogelijk. ‘Het gaat om vrijval van geld in 2023 dat nu door de Kamer wordt ingezet voor 2024. 2024 is een jaar waar we al tegen de 3-procent-norm (red. voor eurovoerende landen mag het tekort van de overheid niet boven de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) komen. Daarom moet ik ook vanwege de begrotingsprudentie al die uitgaven ontraden.’

Als het amendement door de Tweede Kamer wordt aangenomen, wordt de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het kalenderjaar 2024 gewijzigd. De Tweede Kamer stemt over ruim 1,5 week over de amendementen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten