logo
wvhj2023
© F11Photo | Dreamstime.com
© F11Photo | Dreamstime.com
4 januari 2024

Kritiek op voornemen schrappen zonnepanelen uit subsidie maatschappelijk vastgoed

Brancheorganisatie Holland Solar uit forse kritiek op het voornemen van minister De Jonge om zonnepanelen te schrappen uit de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA).

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voerde tot en met eind december een internetconsultatie uit voor de wijzigingsregeling van de subsidieregeling DUMAVA, waarbij 28 zienswijzen werden ingediend. Een van de voorgenomen wijzigingen is het schrappen van zonnepanelen uit de subsidieregeling, terwijl de Tweede Kamer afgelopen oktober juist tientallen miljoen euro extra heeft uitgetrokken om met de subsidie extra zonnepanelen op scholen te installeren.

22 april
Minister De Jonge wil de nieuwe aanvraagronde voor de DUMAVA-subsidie op 22 april 2024 openen en sluiten op 31 december 2024. Het voornemen is om het subsidieplafond vast te stellen op 237,5 miljoen euro. De verwachting is dat daarmee ruim 1.000 eigenaren geholpen kunnen worden.

Uit een evaluatie van de subsidieregeling blijkt volgens het ministerie dat de meeste subsidie in eerdere openingsrondes aangevraagd is voor losse maatregelen. De wijzigingen die het ministerie aan de regeling wil doorvoeren, zijn bedoeld om eigenaren te stimuleren om grotere duurzaamheidsstappen te maken. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de subsidiepercentages, het schot, het maximumsubsidiebedrag en de maatregelenlijst. Na de subsidieronde 2024 zal opnieuw een evaluatie plaatsvinden.

Subsidiepercentage omlaag
Zo wordt het subsidiepercentage voor losse maatregelen verlaagd van 30 naar 20 procent. Ook wordt de subsidie voor integrale verduurzaming aangepast. Er komt 30 procent subsidie voor integrale projecten met minimaal 3 labelsprongen en 40 procent subsidie voor verduurzaming naar de ‘renovatiestandaard’, wat de Nederlandse invulling is van de Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen (EPBD).

Het bestaande schot waarbij 35 procent van het subsidiebudget is gereserveerd voor aanvragen onder de 500.000 euro en 65 procent voor aanvragen boven dit bedrag wordt geschrapt. In plaats daarvan wordt een schot geïntroduceerd waarbij 30 procent van het subsidiebudget wordt gereserveerd voor losse maatregelen en 70 procent voor integrale renovaties.

Zonnepanelen geschrapt
Verder wil minister De Jonge maatregelen met een aantoonbaar korte terugverdientijd van de maatregelenlijst verwijderen, omdat dit soort maatregelen ook zonder subsidie kunnen worden uitgevoerd. Daarbij gaat het onder meer om ledverlichting en zonnepanelen. Wel wordt de mogelijkheid tot het aanvragen van subsidie voor energieopslag uitgebreid en komen batterijen in aanmerking voor subsidie.

Branchevereniging Holland Solar uit forse kritiek op de voorgenomen wijziging. ‘De zonne-energiesector maakt zich ernstige zorgen over het voornemen om zonnepanelen als maatregel te schrappen, aangezien de regeling nodig blijft voor een snelle en kosteneffectieve verduurzaming van de gebouwde omgeving’, aldus Jasper Ensing, branchespecialist Zon op gebouw bij Holland Solar.

Terugverdientijden variëren
Holland Solar pleit ervoor te kiezen voor creatieve oplossingen, zonder belangrijke technieken voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving uit te sluiten. Uit een rondgang van de branchevereniging bij eigenaren van maatschappelijk vastgoed, blijkt dat de terugverdientijden van zonne-energie op maatschappelijk vastgoed sterk per casus verschillen.

‘Bij scholen variëren de terugverdientijden bijvoorbeeld van 8 tot 13 jaar’, aldus Ensing. ‘De exacte terugverdientijd is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals het energiecontract, de grootte van de installatie en het percentage zelf gebruikte energie. Vergelijkbare cijfers zien we ook bij andere vormen van maatschappelijk vastgoed. Over het algemeen blijven de terugverdientijden voor zonne-energiesystemen daarmee hoger dan die van isolatie (gemiddeld 1 tot 6 jaar) en in lijn met de terugverdientijden van warmtepompen (gemiddeld 7 tot 15 jaar). Beide maatregelen zijn nog wel onderdeel van de DUMAVA. Om deze reden ziet Holland Solar op dit moment geen reden om zonne-energie als maatregel uit te sluiten.’

De koepelorganisatie wijst bovendien op onderzoek van ING waaruit blijkt dat gemeenten en scholen tot 2030 3 miljard euro tekortkomen om hun vastgoed effectief te verduurzamen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten