logo
© Techniek Nederland
© Techniek Nederland
4 juni 2024

Brandbrief over faillissementen installateurs zonnepanelen, actie Den Haag gevraagd

Techniek Nederland heeft minister Jetten en de Tweede Kamer een brandbrief gestuurd vanwege de naderende faillissementen van installateurs van zonnepanelen die getroffen worden door de stilgevallen vraag.

Doekle Terpstra, voorzitter van de installateurskoepel, vraagt in de brief aandacht voor de dramatisch verslechterde marktsituatie van erkende installateurs in de zonnepanelenbranche. ‘Het consumentenvertrouwen is de afgelopen maanden enorm afgenomen vanwege het jojobeleid van de overheid op het gebied van salderingsregeling en de terugleverkosten die energiebedrijven in rekening brengen’, schrijft Terpstra.

Nieuw kabinet
De Eerste Kamer stemde afgelopen februari dankzij de tegenstem van de BoerBurgerBeweging (BBB) en GroenLinks-PvdA  met een ruime meerderheid nog tegen het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen.

Als deelnemer aan het nieuwe kabinet presenteerde de BBB samen met PVV, NSC en VVD in het hoofdlijnenakkoord echter het plan om de salderingsregeling voor zonnepanelen alsnog per 1 januari 2027 stop te zetten. BBB-onderhandelaar Henk Vermeer noemde het ‘een zeer pijnlijke bezuinigingsmaatregel’.

In de komende periode moet het plan overigens nog uitgewerkt worden en goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer. ‘Door de aankondiging in het hoofdlijnenakkoord van de afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 zonder afbouwregeling is de duidelijkheid weer van de baan en is het consumentenvertrouwen volledig ingestort’, aldus Terpstra.

95 procent daling
Dat jojobeleid brengt volgens Techniek Nederland installateurs van zonnepanelen in problemen. De brancheorganisatie constateert al geruime tijd een enorme terugloop in het aantal verleende opdrachten en spreekt van een daling van 95 procent.

‘Als er niet op heel korte termijn een helder meerjarenperspectief komt voor de zonnepanelenbranche, dan vrezen wij voor vele bedrijfsbeëindigingen en faillissementen onder erkende installateurs’, aldus Terpstra.

3.000 bedrijven
Techniek Nederland stelt dat er in Nederland ongeveer 3.000 bedrijven zijn die zich ‘dedicated’ bezighouden met de installatie van zonnepanelen. ‘Hiervan beschikken ongeveer 650 bedrijven over de erkenningsregeling zonnestroomsystemen’, duidt Terpstra. ‘Deze erkende installateurs hebben behoorlijke investeringen gedaan in kwaliteit, veiligheid en opleiding van hun personeel. Dat maakt hun dienstverlening duurder dan die van niet-erkende installateurs. De afgelopen jaren is het steeds moeilijker geworden voor erkende installateurs om te concurreren op kwaliteit. En nu het consumentenvertrouwen zo flink gedaald is, zien we als eerste de negatieve gevolgen voor de erkende installateur.’

Actie
Techniek Nederland stelt het volstrekt onduidelijk te vinden of en zo ja welke plek zonnepanelen nog hebben in het klimaatbeleid van de overheid. Terpstra: ‘Het lijkt er niet op dat het nieuwe kabinet andere stimuleringsmaatregelen voor aanschaf van zonnepanelen in petto heeft. De salderingsregeling wordt immers afgeschaft vanwege de enorme opbrengst voor de staatskas. We kunnen het ons in ieder geval niet veroorloven om nog maanden te wachten op eventuele nieuwe invulling van beleid rond zonnepanelen door een nieuwe minister.’

Terpstra benadrukt het belang van duidelijkheid en transparantie over kosten én opbrengsten voor consumenten. ‘Investeren in zonnepanelen is ook zonder de salderingsregeling nog altijd lonend. We kunnen echter niet vanuit installateurs alleen de consument ervan overtuigen dat de aanschaf van zonnepanelen nog steeds een slimme keus is. Dat verhaal moeten we met elkaar – marktpartijen, energiebedrijven en overheid – willen vertellen. Niet alleen omdat dat goed is voor het voortbestaan van onze bedrijven en de werkgelegenheid voor medewerkers van die bedrijven, maar het is ook noodzakelijk voor het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Zonnepanelen spelen hierbij immers een onmisbare rol.’

Techniek Nederland vraagt demissionair minister Jetten en de Tweede Kamer daarom in actie te komen en op een zo kort mogelijke termijn een gesprek te regelen met Techniek Nederland en energieleveranciers met als doel het gezamenlijk herstellen van het consumentenvertrouwen in zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten