logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
28 mei 2024

Wachtlijst Enexis voor terugleveren wind- en zonne-energie krimpt met 6 gigawatt

De wachtlijst van netbeheerder Enexis voor netaansluitingen van grootverbruikers om wind- en zonne-energie terug te leveren, is sinds januari met ruim 32 procent gekrompen van 18,6 naar 12,6 gigawatt.

Het aantal grootverbruikers op de wachtlijst voor teruglevering van wind- en zonne-energie is bovendien met ruim 2 procent gedaald tot 5.745 stuks. Het aantal grootverbruikers dat op de wachtlijst staat voor de afname van stroom en het daarmee gemoeide transportvermogen is juist fors gegroeid, te weten met 34 en 16 procent.

Ruim 1.000 nieuwe aanvragen
Waar Noord-Brabant een van de koplopers is bij de uitrol van zonne-energie, is de provincie ook nog altijd koploper als het gaat om het aantal aanvragen op de wachtlijst. Nog altijd is 45 procent van de aanvragen op de wachtlijst voor teruglevering afkomstig uit de zuidelijke provincie; gemeten naar vermogen gaat het om 32 procent van de aanvragen.

De wachtlijst voor de afname van stroom is met ruim 1.000 grootverbruikers gegroeid en ongeveer een 0,5 gigawatt aan gevraagd transportvermogen.

Venray weer aan kop
Waar het Limburgse elektriciteitsstation Venray afgelopen januari de koppositie kwijtraakte qua aantal aanvragen voor de teruglevering van stroom met windmolens dan wel zonnepanelen, heeft het die nu weer heroverd op het Brabantse Uden.

Het Limburgse elektriciteitsstation is zelfs Meeden voorbij gestreefd en heeft het meeste terugleververmogen op de wachtlijst: 598,8 megawatt.

Moerdijk
Elektriciteitsstation Den Bosch-Noord in Noord-Brabant kent in het werkgebied van Enexis nog altijd de langste wachtlijst voor de afname van stroom. Op de wachtlijst van het station in de provinciehoofdstad staan 178 aanvragen met een vermogen van 90,2 megawatt. Het Brabantse station Moerdijk heeft nog altijd het grootste vermogen op de afnamewachtlijst: 187,6 megawatt. Dat is 26 procent meer dan afgelopen januari.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten