logo
wvhj2023
© Fastned
© Fastned
28 mei 2024

‘Benut daken langs verzorgingsplaatsen snelwegen voor zonnepanelen’

De daken van gebouwen op verzorgingsplaatsen langs snelwegen worden nog onvoldoende benut voor het gebruik van zonnepanelen. Dat stelt adviesbureau Arcadis dat pleit voor een combinatie energieopslag.

In opdracht van de Rijksoverheid heeft Arcadis een analyse gemaakt van de mogelijkheden voor het laden van elektrische auto’s langs de Nederlandse snelwegen.

12 verzorgingsplaatsen
Voor het onderzoek heeft Arcadis 12 verzorgingsplaatsen onderzocht. 10 daarvan zijn voor meer dan 40 procent groen ingericht en op 8 van de 12 locaties wordt energie opgewekt met zonnepanelen.

‘Energieopwekking vindt op deze verzorgingsplaatsen hoofdzakelijk plaats met enkele zonnepanelen boven de laadvoorzieningen van Fastned’, concluderen de onderzoekers. ‘Op 1 verzorgingsplaats wordt ook zonne-energie opgewekt met zonnepanelen op het dak van het hotel. Dakpotentie van het motorbrandstofverkooppunt en de shop wordt nu niet benut, ook niet ingeval het motorbrandstofverkooppunt eigen laadinfrastructuur heeft.’

Netcongestie
Bij enkele verzorgingsplaatsen zijn windmolens dichtbij, maar op de verzorgingsplaatsen zelf wordt geen windenergie opgewekt.

In hun conclusie pleiten de onderzoekers van Arcadis voor zowel meer groen als zonnepanelen op de verzorgingsplaatsen. ‘Vanwege jonge aanplant van bomen blijft de hoeveelheid schaduw op sommige verzorgingsplaatsen echter beperkt. Hoewel schaduw bij zitgelegenheden over het algemeen goed op orde is, is schaduw bij parkeerplaatsen geen vanzelfsprekendheid. Met de toenemende hittestress behoeft dit extra aandacht. Hoewel op veel verzorgingsplaatsen bij laadpunten zonne-energie wordt opgewekt, blijft er veel dakpotentie onbenut. Met toenemende netcongestie kan lokale opwek – en energieopslag – potentieel een oplossing bieden.’

Naar 1 laadexploitant
Binnen de door Arcadis opgestelde synthese is onderscheid gemaakt tussen laden als basisvoorziening – een opzichzelfstaande faciliteit op de verzorgingsplaats – en laden als aanvullende voorziening, waarbij laden als aanvullende voorziening wordt aangeboden bij bijvoorbeeld het tankstation en de shop, of een restaurant.

In de toekomst wil de Rijksoverheid toewerken naar 1 laadexploitant per verzorgingsplaats. De komende jaren zullen er op verzorgingsplaatsen echter nog meerdere aanbieders actief zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten