logo
wvhj2023
© Timon Schneider | Dreamstime.com
© Timon Schneider | Dreamstime.com
19 april 2024

Maatregelen toezichthouder om flexibel gebruik stroomnet te stimuleren

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een breed pakket maatregelen gepresenteerd dat netbeheerders moet helpen de problematiek van het volle stroomnet te verminderen.

De maatregelen hebben betrekking op de aansluittermijnen, het maatschappelijk prioriteren van de levering van netaansluitingen, de toepassing van congestiemanagement, ruimte voor experimenten en het gebruiken van door bedrijven wel gecontracteerde maar onbenutte ruimte op het stroomnet.

Transporttarief voor invoeden
De maatregelen zijn tot stand gekomen in samenwerking met netbeheerders, belangenorganisaties, medeoverheden en andere stakeholders. De ACM werkt met al deze partijen samen in het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) en verkent van daaruit samen met de netbeheerders of aanvullende maatregelen mogelijk zijn.

Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het vormgeven van een transporttarief voor bedrijven die stroom van windmolens en zonnepanelen invoeden en aan het introduceren van groepscontracten voor transportcapaciteit voor bijvoorbeeld bedrijventerreinen.

50 procent vergoeding
De maatregelen die nu aangekondigd zijn, moeten flexibel gebruik van het elektriciteitsnet aantrekkelijk maken. De ACM zorgt er namelijk voor dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het stroomnet op piekmomenten minder gebruiken. Grootverbruikers kunnen een vergoeding tot 50 procent van hun netkosten krijgen als ze het stroomnet minder gebruiken tijdens de spits. De gedachte is dat zo ruimte vrijkomt voor andere verbruikers en voor producenten van duurzame energie.

Dankzij een voorrangsregeling voor projecten met een maatschappelijk belang kunnen netbeheerders de ruimte die zo ontstaat, gebruiken om bijvoorbeeld scholen of ziekenhuizen sneller aan te sluiten. ‘Met dit pakket aan maatregelen bieden we alle ruimte om de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnet beter te gebruiken’, aldus ACM-bestuurslid Manon Leijten. Dat is noodzakelijk en belangrijk omdat netuitbreidingen een kwestie van lange adem zijn, maar ook om het net betaalbaar te houden.’

Flexruimte vinden
Hans-Peter Oskam, directeur Beleid en Energietransitie bij koepelorganisatie Netbeheer Nederland, is enthousiast over het maatregelenpakket van de toezichthouder: ‘Het is van belang om de ruimte die beschikbaar is zo optimaal mogelijk in te zetten. De ACM biedt daar nu meerdere handvatten voor, waarmee we congestie op de elektriciteitsnetten in sommige gevallen kunnen verlichten. Ik ben blij met het maatregelenpakket. Nu komt het aan op de praktijk, waar de aangeslotenen en de netbeheerders samen flexruimte vinden én er weer meer mogelijk wordt op de netten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten