logo
wvhj2023
© RVO
© RVO
2 april 2024

RVO presenteert nieuwe dataviewer voor zonnepalen op daken en parkeerplaatsen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een nieuwe dataviewer ontwikkeld die kansrijke daken en parkeerplaatsen voor zonnepanelen in heel Nederland in beeld brengt.

De tool laat zien of een dak nu al geschikt is voor zonnepanelen of dat het geschikt te maken is door bijvoorbeeld het versterken van het dak. Zo kunnen dakeigenaren, installateurs en aanbieders van zonnepanelen eenvoudig kansen voor zonnepanelen op daken bekijken.

725 vierkante kilometer
Uit onderzoek van Generation.Energy, dat ten grondslag ligt aan de viewer, bleek vorig jaar dat zo’n 50 procent van het oppervlak van daken en parkeerplaatsen in Nederland beschikbaar is voor het opwekken van zonne-energie met panelen. Het gaat om circa 725 vierkante kilometer waar genoeg ruimte is om zonnepanelen te plaatsen: 675 vierkante kilometer op daken en 50 vierkante kilometer parkeerplaatsen

Van de 725 vierkante kilometer oppervlakte is 8 procent direct geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. In de andere gevallen moeten er eerst belemmeringen worden opgelost.

Belemmering
Gebruikers van de dataviewer kunnen de locatie van een gebouw intypen en direct zien of het dak geschikt is voor zonnepanelen of niet. Door in te zoomen op de kaart laat de viewer ook de kansrijke daken in de buurt zien. Er wordt meteen duidelijk welke belemmeringen er zijn.

Voorbeelden van belemmeringen zijn een dakconstructie die niet sterk genoeg is, een aparte dakvorm of dakramen en de aanwezigheid van asbest. Als er belemmeringen zijn, kan de eigenaar, installateur of aanbieder van zonnepanelen hiervoor een oplossing zoeken. De viewer zorgt er volgens RVO hiermee voor dat daken sneller geschikt kunnen worden gemaakt voor het opwekken van zonne-energie met panelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten