logo
wvhj2023
hero-image
27 maart 2024

Amsterdam, Utrecht en Tynaarloo hebben meeste installaties met zonnepanelen

Amsterdam en Utrecht hebben het meeste aantal zonnepaneelinstallaties van Nederland. In de gemeente Tynaarloo is het percentage aansluitingen met zonnepanelen echter het hoogst van heel Nederland.

In de gemeente Zeewolde is het per netaansluiting geregistreerde omvormervermogen weer het grootst. Dat alles blijkt uit nieuwe marktdata van de Nederlandse netbeheerders afkomstig van de Centrale Registratie van Systeemelementen (CERES).

CERES
De regionale netbeheerders* gaan per direct de CERES-data maandelijks publiceren. Nieuw is dat ze voor kleinverbruikers de registratie van zonnepaneelinstallaties niet langer communiceren op basis van het zonnepaneelvermogen uitgedrukt in kilowattpiek (DC-vermogen), maar op basis van het omvormervermogen uitgedrukt in kilowatt (AC-vermogen). Voor grootverbruikers deden de netbeheerders dit al. Het CERES-register bevat daarbij alle zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt*.

Tynaarloo
De gemeente Tynaarloo is de enige Nederlandse gemeente waar de netbeheerders bij meer dan 60 procent van hun klanten de aanwezigheid van zonnepanelen hebben geregistreerd. De provincies Drenthe en Groningen zijn daarbij de nationale koploper. Waar Amsterdam koploper is qua aantal zonnepaneelinstallaties, is de hoofdstad de gemeente met het laagste percentage zonnepanelen gemeten naar het aantal aansluitingen.

Zeewolde
Gedreven door het grote vermogen aan zonneparken is de gemeente Zeewolde koploper qua per netaansluiting geregistreerd omvormervermogen. 3 van Nederlands grootste steden – Amsterdam, Den Haag en Rotterdam – behoren juist tot de hekkensluiters.

Amsterdam en Utrecht
Amsterdam en Utrecht voeren de ranglijst aan als het gaat om gemeenten met het meeste aantal zonnepaneelinstallaties. Beide tellen ze meer dan 40.000 zonnepaneelinstallaties. De gemeente Groningen completeert de top 3.

Meer statistieken over de zonne-energiemarkt lezen? Lees dan het speciale Solar Magazine-dossier ‘De harde cijfers’.

Disclaimer cijfers

De nieuwe cijfers van de netbeheerders zijn afkomstig van de Centrale Registratie van Systeemelementen (CERES). CERES werd enkele jaren geleden geïntroduceerd als opvolger van het Productie Installatie Register (PIR). In CERES – dat onder meer gekoppeld is aan de website EnergieLeveren.nl waar consumenten wettelijk verplicht zijn om hun zonnepanelen aan te melden – wordt door de regionale netbeheerders het aantal zonnepaneelsystemen geregistreerd. In het CERES-register wordt daarbij geregistreerd of een zonnepaneelinstallatie aangesloten is op een klein- of grootverbruikersaansluiting. Belangrijke kanttekening is dat het CERES-register enkel zonnepaneelinstallaties met een omvormervermogen tot 1 megawatt bevat – oftewel type A volgens de Requirement for Generators (RfG) – en vooralsnog ook geen data bevat van grootschalige zonneparken die rechtstreeks aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van TenneT.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten