logo
wvhj2023
© VUB
© VUB
21 maart 2024

Neemt Europa de batterijindustrie voor elektrische wagens in eigen handen?

In de rubriek Op de koffie bij… spreekt Storage Magazine iedere editie met een onderzoeker die actief is in de energieopslag. Ditmaal Joeri van Mierlo, professor bij Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Die werkt onder andere aan de batterijtechnologie van de toekomst. MOBI is Europa’s grootste onderzoekscentrum op het gebied van elektrische mobiliteit. Het is onderdeel van de VUB. Die universiteit geldt als een pionier op dit vlak en dat begon al 50 jaar geleden met onderzoek naar elektrische voertuigen. De aanleiding was de eerste oliecrisis in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Daarbij werd pijnlijk duidelijk hoezeer Europa afhankelijk was van OPEC-landen voor fossiele brandstoffen, net zoals dat nu bijvoorbeeld het geval is ten aanzien van Russisch gas en Chinese zonnepanelen.

Wezenlijke shift
‘Mijn voorganger en visionair – professor Maggetto – ging op zoek naar oplossingen en zag grote kansen in de elektrische auto’, vertelt Van Mierlo. ‘Dat was toen nog een toekomstdroom, we hebben lang moeten wachten totdat die werkelijkheid werd. Dat heeft alles te maken met batterijtechnologie. Met de eerste loodbatterijen kwamen we tot een range van 30 kilometer. Toen de nikkel-cadmium-accu er was, werd dat 90 kilometer in de jaren ’90. Pas toen lithiumbatterijen werden uitgevonden en doorontwikkeld, konden we een serieuze elektrische auto maken. Nu gaat het snel. Daarmee is een wezenlijke shift ingezet naar een milieuvriendelijker mobiliteits- en transportsysteem. En dat is waar MOBI voor staat.’

Autofreak
Van Mierlo studeerde elektromechanische engineering aan de VUB. Pas tijdens zijn promotieonderzoek begon hij zich te focussen op elektrische voertuigen. Een autofreak is hij naar eigen zeggen echter niet, de passie voor zijn werk komt allereerst voort uit die voor verduurzaming. In 2007 richtte hij de onderzoeksgroep MOBI op. Die telt inmiddels meer dan 120 mensen, het leeuwendeel onderzoekers die tot de top in hun vakgebied behoren. De uniciteit schuilt echter in belangrijke mate in de multidisciplinariteit. Er is weinig waar MOBI zich niet mee bezighoudt wat betreft elektromobiliteit.

Celniveau
Van Mierlo: ‘We doen onderzoek naar socio-economische aspecten van elektrisch rijden, bijvoorbeeld consumentengedrag en milieuanalyses. MOBI heeft groepen die focussen op power electronics, aandrijvingen, laadinfra en de integratie van elektrische voertuigen in ons energiesysteem. Daarnaast ontwikkelen we de batterijen van morgen, lithiumaccu’s met minder of geen kobalt en solidstatebatterijen bijvoorbeeld.’

Lees het volledige artikel hieronder in de maart 2024-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten