logo
wvhj2023
© Stedin
© Stedin
1 maart 2024

Stedin lanceert eKlok om stroomverbruik consumenten te beïnvloeden

Stedin heeft de eKlok gelanceerd. Deze laat met de kleuren rood, oranje en groen zien of het wel of niet druk is op het stroomnet. De netbeheerder hoopt zo het stroomverbruik van consumenten positief te beïnvloeden.

Een groene eKlok betekent dat er veel stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld in de middag als consumenten met zonnepanelen massaal stroom opwekken. Op die momenten is het volgens Stedin voor consumenten goed om de auto op te laden of de wasmachine aan te zetten.

Rood
Is de eKlok rood, dan is het juist erg druk op het stroomnet. Dit is bijvoorbeeld tussen 16 uur ’s middags en 21 uur ’s avonds en raadt Stedin aan om bijvoorbeeld niet de elektrische auto op te laden.

De gekleurde rand van de eKlok geeft een indicatie van de drukte op het stroomnet in de komende uren en wordt per uur bijgewerkt. Dit om consumenten te helpen om hun stroomgebruik bewuster te plannen en te spreiden over de dag.

Bereidheid groot
Uit onderzoek van Stedin – uitgevoerd door PanelWizard onder 1.559 Nederlandse consumenten – blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders niet precies weet wat ze zelf kunnen doen om het stroomnet te ontlasten. Wanneer mensen weten dat tussen 16.00 uur en 21.00 uur de drukte op het stroomnet het grootst is, blijkt de bereidheid om te helpen groot. 80 procent van de consumenten wil zijn stroomgebruik tijdens deze piekuren aanpassen.

De netbeheerder meldt verder dat uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders nog nooit gehoord heeft van netcongestie; laat staan van de gevolgen ervan. 70 procent van de mensen wil inzicht hebben in wanneer en in welke mate het stroomnet belast wordt om de kans op stroomuitval te verkleinen.

Prijsprikkel
Een prijsprikkel is voor 92,8 procent van de Nederlanders een van de belangrijkste redenen om bewust hun stroomgebruik aan te passen. Toch twijfelt meer dan 40 procent van de Nederlanders of aanpassing van zijn stroomgebruik van invloed is op de belasting van het stroomnet en of daarmee de kans op stroomuitval verkleind wordt.

Bijna een derde van de Nederlanders met een elektrische auto laadt deze volgens de onderzoekers op zodra hij thuiskomt van werk, tussen 16.00 uur en 21.00 uur. Het merendeel van degenen in bezit van een elektrische auto is bereid hun auto buiten de piekuren op te laden of doet dit al.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten