logo
wvhj2023
© Jifar
© Jifar
28 februari 2024

Stedin: nieuwe aanvragen voor 1,3 gigawatt batterijen, eerste flexcontracten getekend

Stedin heeft afgelopen kalenderjaar 65 aanvragen ontvangen voor het aansluiten van batterijen. De energieopslagsystemen zijn volgens de netbeheerder goed voor een vermogen van 1,3 gigawatt.

In zijn jaarverslag meldt de netbeheerder vorig jaar een recordbedrag van 832 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in zijn gas- en elektriciteitsnetten; 17 procent meer dan in 2022. Daarbij werden 266 nieuwe transformatorhuisjes geïnstalleerd en 892 kilometer stroomkabels aangelegd. Samen resulteerde dit in 513 megavoltampère aan extra netcapaciteit. Dit kalenderjaar wil de netbeheerder de investeringen opvoeren naar 960 miljoen euro.

1.100 grootverbruikers
Toch is bij Stedin het aantal grootverbruikers op de wachtlijst voor een nieuwe of zwaardere elektriciteitsaansluiting gegroeid tot 1.100.

In 2023 zijn daarbij ongeveer 65 aanvragen voor batterijen binnengekomen met een totaalvermogen van 1.300 megawatt. In 2022 waren al 50 aanvragen voor batterijen met een totaalvermogen van 900 megawatt binnengekomen. Daarmee heeft Stedin tot nu tot 2,2 gigawatt aan batterijaanvragen ontvangen. ‘Deze opgave is enorm en het is niet mogelijk om deze vermogens zomaar in te passen’, stelt Stedin. ‘We sluiten alleen batterijen aan als het past en als batterijexploitanten afspraken willen maken over het netneutraal inzetten van batterijen. Dus alleen als ze meewerken om de overvolle netten te ontlasten.’

Eerste 6 contracten
Stedin heeft daarbij afgelopen jaar de eerste 6 capaciteitssturende contracten afgesloten voor batterijen die helpen het stroomnet te ontlasten door op piekmomenten energie te leveren of af te nemen. Het totale vermogen van de met de contract gemoeide energieopslagsystemen is 18 megawatt.

Cable pooling
Bovendien is Stedin vorig jaar een proef gestart met cable pooling tussen windmolens en een batterij. In de Koegorspolder in de provincie Zeeland heeft een windpark capaciteitsruimte en is daarom een batterij van een tweede klant op dezelfde kabel aangesloten.

Als het veel waait, wekken de windmolens veel stroom op en is het voor de batterijexploitant hét moment om in te kopen, omdat stroom dan goedkoop is. Het ‘overschot’ aan stroom op de kabel wordt dan lokaal afgenomen voordat het stroomnet belast wordt. Als het niet waait, is het voor de klant met de batterij juist interessant om stroom te leveren aan het elektriciteitsnet, omdat het dan meer opbrengt. Juist op dat moment is er ruimte op de aansluiting omdat het windpark de aansluiting niet belast. De pilot maakt gebruik van de voorgestelde wettelijke verruiming van cable pooling.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten