logo
wvhj2023
© Frans Blok | Dreamstime.com
© Frans Blok | Dreamstime.com
27 februari 2024

Stedin: 3.300 klachten over uitvallende omvormers zonnepanelen, laadpaal ‘uit’ in avond

Stedin heeft afgelopen jaar 3.300 klachten van consumenten ontvangen over uitvallende omvormers van zonnepanelen door te hoog oplopende spanning op het stroomnet. Het aantal klachten steeg met 119 procent.

De netbeheerder meldde afgelopen januari al dat vorig jaar een recordaantal van 145.000 consumenten zonnepanelen installeerde; goed voor een vermogen van 599 megawattpiek.

Actief monitoren
Die recordgroei laat op het stroomnet van Stedin inmiddels zijn sporen na. De netbeheerder meldt dat het steeds vaker voorkomt dat de spanning op het stroomnet net te hoog of te laag is. Afgelopen jaar heeft Stedin daarbij stappen gezet om de spanningskwaliteit met behulp van slimme metergegevens breder in het elektriciteitsnet te monitoren. Meer dan 90 procent van het netgebied kan de netbeheerder inmiddels actief monitoren op te hoge of te lage spanning.

Piekmaand
Het aantal meldingen van klanten met spanningskwaliteitsproblemen is daarbij dus fors, waarbij juni de piekmaand was met 885 klachten. Een jaar eerder kwamen in diezelfde maand ‘slechts’ 170 meldingen binnen.

‘Het aantal buurten dat is geraakt door spanningskwaliteitsproblemen is in 2023 significant toegenomen’, schrijft Stedin in zijn jaarverslag. ‘Uit meer dan 900 buurten – van de circa 3.200 buurten – zijn meldingen ontvangen over de spanningskwaliteit.’

Buurtaanpak
Alle ontvangen en geregistreerde meldingen – op zowel te hoge spanning als te lage spanning – zijn input voor de Buurtaanpak. Met die aanpak zorgt Stedin er samen met gemeenten voor dat het elektriciteitsnet in buurten in 1 keer toekomstbestendig wordt gemaakt, zodat gemeenten en bewoners hun verduurzamingsplannen kunnen realiseren.

Eerder beginnen staat hierin centraal: eerder inzicht, eerder afspraken maken, eerder keuzes maken en eerder nieuwe stations plaatsen en kabels leggen. Afgelopen jaar zijn daarbij gesprekken gevoerd met alle gemeenten in het Stedin-verzorgingsgebied waar het distributienet moet worden uitgebreid. De gemaakte afspraken worden daarbij vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die de basis vormt voor een meerjarige samenwerking om samen te versnellen in de uitbreiding van het distributienetwerk per gemeente.

Laadpaal elektrische auto uit in de avondpiek

In zijn jaarverslag roept Stedin gemeenten en provincies op om de helpende hand te reiken door scherpe keuzes te maken en zo de capaciteit op het drukke elektriciteitsnet beter te benutten. De netbeheerder vraagt de overheden om samen met laadpaalexploitanten ervoor te zorgen dat het mijden van de avondpiek de norm wordt voor laadpalen van elektrische auto’s.

Stedin stelt dat van alle capaciteit die ze tot 2030 op het stroomnet bijbouwt, in sommige stedelijke gebieden 20 procent opgaat aan het gebruik van laadpalen voor elektrische auto’s in de straat. En vraagt het laden in de avondpiek te beperken om zo extra ruimte op het stroomnet beschikbaar te krijgen. Voor iedere laadpaal die in de avondpiek uitstaat, stelt de netbeheerder grofweg 1 nieuwbouwwoning extra te kunnen aansluiten. Dit kan uiteindelijk oplopen tot extra ruimte voor de bouw van 45.000 woningen in een hele provincie.

Stedin benadrukt dat het laden van auto’s rond etenstijd lang niet voor iedereen nodig is. Dat kan ook op andere momenten van de dag, bijvoorbeeld als er veel zonnestroom voorhanden is of ’s nachts als het rustiger op het stroomnet is.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten