logo
wvhj2023
© Jifarq | Dreamstime.com
© Jifarq | Dreamstime.com
27 februari 2024

Stedin wil dit jaar 500 megawatt flexibel vermogen contracteren

Stedin heeft afgelopen kalenderjaar 52 megawatt flexibel vermogen gecontracteerd. Dat is volgens de netbeheerder niet voldoende om het stroomnet te ontlasten en daarom is het doel voor dit jaar 500 megawatt.

De netbeheerder meldt in zijn jaarverslag dat hij drukdoende is met het maken van afspraken met klanten om congestiemanagement toe te passen. De afspraken die met klanten worden gemaakt, worden vastgelegd in flexcontracten.

Werkgebied Stedin

Flexibel gecontracteerd vermogen

Doel 2023

45 megawatt

Resultaat 2023

52 megawatt

Doel 2024

500 megawatt

Target gerealiseerd
‘Met de in 2023 afgesloten flexcontracten hebben we onze target van beschikbaar regelvermogen gerealiseerd’, schrijft de netbeheerder in zijn jaarverslag. ‘We zien echter dat dit niet genoeg is en hebben daarom een ambitieuze target van 500 megawatt voor 2024 vastgesteld. Een flexcontract moet voldoende aantrekkelijk zijn voor deelnemers, zodat zij er niet op achteruitgaan. Tegelijkertijd begrenzen wij het bedrag aan vergoedingen dat wij bereid zijn te betalen en kiezen we voor “op kosten gebaseerde vergoedingen” voor de inzet van flexibel regelvermogen.’

Zonnepark
Dit betekent volgens Stedin bijvoorbeeld dat een klant voor het terugregelen van vermogen op een zonnepark een vergoeding ontvangt die vergelijkbaar is met de omzet die de klant zou hebben gehad op de ‘day ahead’-markt uit de verkoop van energie die de klant anders had opgewekt.

In zowel Middelharnis als Noordring – beide congestiegebieden – heeft Stedin in het afgelopen jaar veelvuldig congestieregelvermogen ingezet. In beide gebieden zijn het windparken die op verzoek van Stedin op specifieke momenten minder energie hebben ingevoed. Op deze wijze is de netbelasting binnen de grenzen van wat toelaatbaar is voor het net gebleven en hebben zich daar geen uitvalsituaties voorgedaan ten gevolge van overbelasting.

Spitsstrook
De netbeheerder maakt inmiddels ook volop vorderingen met het gebruik van de spitsstrook. Deze storingsreserve – een reservekabel – wordt bij een storing ingezet om de storing aan de originele stroomkabel te kunnen verhelpen.

In sommige gebieden wordt de spitsstrook inmiddels óók gebruikt als er geen storing is. Daarmee heeft Stedin extra transportcapaciteit gerealiseerd, met name voor duurzame opwek van energie door wind- en zonneparken. Wel zijn met de eigenaren afspraken gemaakt om hen in geval van storing tijdelijk af te schakelen of het beschikbare vermogen tijdelijk – deels – terug te regelen via opweksturing. Om dat op afstand te kunnen doen, is een stuurbox ontwikkeld; de realtime-interface.

Meerdere contractvormen
Voor het vastleggen van flexibel vermogen kent Stedin 2 contractvormen: capaciteitsbeperkende en redispatch contracten. Bij capaciteitsbeperkende contracten kent de netbeheerder meerdere ‘subvormen’.

  1. Capaciteitsbeperkende contracten: in deze contracten worden afspraken over de inzet van flexibiliteit voor meerdere jaren vastgelegd. Er zijn meerdere subvormen:
    1. Capaciteitssturende contracten voor bijvoorbeeld batterijen die helpen door op piekmomenten energie te leveren of af te nemen. In 2023 heeft Stedin de eerste 6 contracten getekend met aanbieders van grootschalige batterijsystemen, met een totaal- vermogen van 18 megawattt.
    2. Groepscapaciteitsmanagement waarbij bedrijven in congestiegebieden elkaar helpen door elektriciteit uit te wisselen zonder het stroomnet te belasten. Stedin is in Tholen gestart met een eerste pilot voor bedrijven in de vorm van een energiehub.
    3. Statische capaciteitsbeperkende contracten waarbij in bepaalde tijdsblokken capaciteit wordt vrijgegeven aan klanten die anders niet aangesloten kunnen worden. Stedin heeft onder meer een pilot met een school uitgevoerd.
  2. Redispatch contracten: dit zijn meestal tijdelijke contracten om in een congestiegebied overbelasting van het netwerk te voorkomen. Voor het aanbieden en afhandelen van deze contracten maakt Stedin gebruik van het platform GOPACS. Stedin plaatst de congestiesituatie als order in GOPACS. Deelnemers met een aansluiting in het congestiegebied kunnen reageren door een order te plaatsen op een bij GOPACS aangesloten energiehandelsplatform. Het gebruik van GOPACS is bij Stedin nog in de opbouwfase.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten