logo
wvhj2023
© Werner Lerooy | Dreamstime.com
© Werner Lerooy | Dreamstime.com
20 februari 2024

Umicore krijgt Europese financiering van 350 miljoen euro voor onderzoek batterijen

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft de Belgische batterijfabrikant Umicore een lening van 350 miljoen euro verstrekt voor onderzoek en ontwikkeling (r&d) van batterijmaterialen voor elektrische voertuigen.

De financiering is bestemd voor een deel van de Europese r&d-activiteiten van Umicore op het gebied van materiaaltechnologieën voor herlaadbare batterijen voor elektrisch aangedreven voertuigen en de recycling van deze batterijen.

8 jaar
De lening, afgesloten tegen aantrekkelijke voorwaarden en met een looptijd van 8 jaar, zal bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve technologieën bij de onderzoekscentra van Umicore in Olen en Hoboken in België, Kokkola in Finland, Hanau in Duitsland en Nysa in Polen.

De EIB verstrekte 4 jaar geleden al een lening van 125 miljoen euro aan Umicore voor de financiering van Europa’s eerste productiefaciliteit voor actieve kathodematerialen voor elektrisch aangedreven voertuigen. Die werd gebouwd in Polen.

Batterijproductie
De EIB stelt het zeer belangrijk te vinden om de ontwikkeling van Europa’s industriële productiecapaciteit in de gehele waardeketen van de batterijproductie voor elektrisch aangedreven voertuigen te ondersteunen. De kredietovereenkomst is onderdeel van de door de EU-Bank beloofde 45 miljard euro aan extra financiering om de Europese productie van strategische net-zero-technologieën te stimuleren.

De materiaaltechnologieën voor batterijen van Umicore, zijn routekaart voor innovatie en zijn volledige leveringsketen voor batterijmaterialen – van raffinage tot de productie van zowel precursor-materialen als actieve kathodematerialen en de recyclage ervan – dragen volgens de EIB in belangrijke mate bij aan de transitie naar schonere mobiliteit en de Green Deal-ambities van de Europese Unie.

Nmc en hlm
De technologieën van Umicore in batterijmaterialen voor elektrische auto’s zijn bestemd voor instapmodellen, voor auto’s voor de massamarkt en auto’s uit het topsegment. Het gaat om technologieën als nikkel, mangaan en kobalt (nmc) tot toekomstige hoog lithium mangaan (hlm) en de volgende generatie solid-state en natrium-ion batterijtechnologieën.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten