logo
wvhj2023
© Transversospinales | Dreamstime.com
© Transversospinales | Dreamstime.com
20 februari 2024

Canada haalt China in op ranglijst voor batterijen van BloombergNEF

China is op de ‘Global Lithium-Ion Battery Supply Chain’-ranglijst van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) gezakt naar de tweede plaats. Canada komt dit jaar als beste uit de bus.

Uit de vierde editie van ranglijst blijkt dat Canada’s grondstoffenbronnen, sterke integratie met de Amerikaanse automobielsector en duidelijke beleidsverbintenissen het land een voorsprong hebben gegeven op de concurrentie.

Eerste keer
Bloomberg beoordeelt jaarlijks 30 landen op hun potentieel om een veilige, betrouwbare en duurzame lithium-ionbatterijketen op te bouwen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat China niet op de eerste plaats staat.

Dankzij de consistente vooruitgang in productie en fabricage en de sterke milieu-, sociale en bestuur (ESG)-certificaten van Canada is het land volgens het onderzoeksbureau uitgegroeid tot een leider in het vormen van de toekomstige toeleveringsketens voor batterijen. De sterke integratie met de Amerikaanse auto-industrie betekent dat Canada ook een grote winnaar is van de ‘friendshoring’-ambities van de Inflation Reduction Act. De positie van het land op de ranglijst van BNEF wordt aangedreven door beleidsverbintenissen op zowel provinciaal als federaal niveau.

Proactieve aanpak
Hoewel China nog steeds de sterkst gevestigde toeleveringsketen heeft, betekent het toenemende belang van duurzaamheid gedurende de hele levenscyclus van lithium-ionbatterijen dat de regio een meer proactieve aanpak moet hanteren om ESG-kwesties aan te pakken, zodat de toeleveringsketen er op de lange termijn van kan profiteren.

BNEF stelt dat de toeleveringsketen van Noord-Amerika uitblinkt dankzij een sterke beleidsinzet en -implementatie, waarbij Canada en de Verenigde Staten 2 van de top 3-posities innemen. Mexico, het enige land dat vooruitgang boekte in alle door BNEF beoordeelde categorieën van de toeleveringsketen, steeg met 9 posities naar de 19e plaats. Het opschalen van een binnenlandse industrie voor elektrische voertuigen zal moeilijk zijn voor het land, hoewel de bestaande mijnbouw- en auto-activiteiten volgens de marktonderzoekers goede uitgangspunten zijn. De Amerikaanse IRA heeft een cruciale rol gespeeld in het stimuleren van de vooruitzichten van Mexico op het gebied van elektrisch vervoer en energieopslag, maar de regering zal de opkomende sector actief moeten ondersteunen om deze verbeteringen duurzaam te maken.

Nieuw record
‘Wereldwijde investeringen in de toeleveringsketen voor schone energie, inclusief de productie van batterijmetalen, bereikten dit jaar een nieuw record van 135 miljard Amerikaanse dollar’, vertelt Kwasi Ampofo, BNEF’s hoofd van de afdeling Metals & Mining. ‘Dat gezegd hebbende, zullen de handelsbetrekkingen een interessante factor zijn om in de gaten te houden in 2024, aangezien buitenlandse beleidsinspanningen in Amerika en de Europese Unie (EU) het moeilijk blijven maken voor internationale bedrijven om te opereren in grote markten zoals China."

BNEF meldt dat verder alle Afrikaanse landen op de ranglijst – Zuid-Afrika, Marokko en de Democratische Republiek Congo – hun upstream-aanwezigheid hebben verbeterd. De landen erkennen de mogelijkheden van hun rijke mineraalafzettingen en werken samen met internationale partners om hun mijnbouwsector uit te breiden en nieuwe productiefaciliteiten op te starten. Om ervoor te zorgen dat er lokale toeleveringsketens kunnen ontstaan, moeten landen in de regio doorgaan met het maximaliseren van de waardetoevoegende stappen in hun toeleveringsketen voor materialen, zoals de raffinage van metalen en precursoren voor batterijen.

Momentum
Zuid- en Zuidoost-Azië hebben de meeste verbetering laten zien ten opzichte van vorig jaar, met India en Indonesië als koplopers wat betreft de groei van de toeleveringsketen. Naarmate eerder aangekondigde projecten in de loop van 2024 in gebruik worden genomen, zal het momentum in de regio naar verwachting van BNEF aanhouden, wat zal leiden tot een aanpassing in de wereldwijde toeleveringsketen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten