logo
wvhj2023
© Northvolt
© Northvolt
18 januari 2024

5 miljard dollar Northvolt voor productie en recycling van batterijen

Northvolt heeft 5 miljard Amerikaanse dollar aan projectfinanciering opgehaald voor de uitbreiding van zijn fabriek Northvolt Ett in Zweden. De deal is de grootste groene lening tot nu toe in Europa afgesloten.

Naast de uitbreiding van de kathodeproductie en batterijcelproductie van Northvolt Ett, zal het financieringspakket ook de uitbreiding mogelijk maken van de aangrenzende recyclingfabriek, Revolt Ett. Die fabriek is bijna klaar om in bedrijf gesteld te worden en is bezig met het verwerken van de eerste materialen.

70 procent lager
De fabriek wint metalen van batterijkwaliteit terug met een CO2-voetafdruk die 70 procent lager is dan die van gedolven grondstoffen, waardoor een volledig geïntegreerde, circulaire batterijproductie mogelijk wordt die buiten Azië nog niet eerder bestond.

Peter Carlsson, medeoprichter en algemeen directeur van Northvolt, licht toe: ‘Deze financiering is een mijlpaal voor de Europese energietransitie. Het stelt ons in staat om het volledige potentieel van Northvolt Ett te realiseren en toont aan dat circulaire, duurzame bedrijfspraktijken fundamenteel zijn voor succes in de huidige industrie.’

23 banken
De projectfinanciering is bijeengebracht op basis van langlopende afnamecontracten ter waarde van meer dan 55 miljard Amerikaanse dollar met partners als BMW, Scania, Volvo Cars en Volkswagen Group.

Het kapitaal wordt verstrekt door een groep van 23 commerciële banken, evenals de Europese Investeringsbank (EIB) en de Nordic Investment Bank (NIB), die beide worden ondersteund door het InvestEU-programma van de Europese Commissie. Een aanzienlijk deel van de commerciële faciliteiten wordt gedekt door bepaalde garanties in combinatie met directe financiering, verstrekt door het Zweedse nationale schuldenkantoor, Euler Hermes, de Export-Import Bank of Korea (KEXIM), Nippon Export and Investment Insurance (NEXI) en de Korea Trade Insurance Corporation (K-Sure).

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten