logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
16 januari 2024

Kabinet wil TenneT 25 miljard euro lenen voor uitbreiding stroomnet

Het kabinet wil hoogspanningsnetbeheerder TenneT 25 miljard euro lenen voor de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. De Eerste en Tweede Kamer moeten het verstrekken van de lening nog goedkeuren.

Het parlement wordt daarbij verzocht om voor 1 maart 2024 goedkeuring geven voor de tijdelijke lening. Het kabinet benadrukt daarbij dat het verstrekken van de lening geen langetermijnoplossing is, maar slechts een overbrugging vormt tot TenneT Duitsland verkocht is aan de Duitse staat of een andere structurele oplossing voor de financiering van de hoogspanningsnetbeheerder is gevonden. Minister Van Weyenberg van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de voorgenomen lening.

Financieringsbehoefte
TenneT moet in 2024 circa 13 miljard euro aan nieuwe financiering aantrekken voor de geplande investeringen in zowel Nederland als Duitsland. Daarnaast moet de hoogspanningsnetbeheerder om zijn kredietwaardigheid te behouden, in 2024 kunnen bewijzen dat hij ook in 2025 in zijn financieringsbehoefte kan voorzien. Die bedraagt in 2025 ongeveer 12 miljard euro.

Het kabinet is daarom voornemens TenneT een lening aan te bieden voor de gehele financieringsbehoefte voor 2024 en 2025 van in totaal 25 miljard euro. Hierdoor hoeft het bedrijf het komende jaar niet te lenen op de reguliere obligatiemarkt en kan het aantonen dat het ook in 2025 in zijn gehele financieringsbehoefte kan voorzien. Het voornemen de lening aan te bieden, heeft het kabinet ter goedkeuring bij het parlement voorgelegd.

Voorwaarden
Al enige tijd vinden er intensieve onderhandelingen plaats over de verkoop van TenneT Duitsland aan de Duitse staat. Er is op dit moment nog geen overeenstemming bereikt. Mocht er op korte termijn een voorlopig akkoord tot stand komen over de verkoop van TenneT Duitsland, dan duurt het alsnog enkele maanden voordat de transactie daadwerkelijk is afgerond. Tot aan dat moment heeft TenneT de mogelijkheid om gebruik te maken van deze lening. 

Bovendien zijn er met TenneT duidelijke afspraken gemaakt over de lening. Zo betaalt TenneT een marktconforme rente, die door een onafhankelijke adviseur is getoetst op marktconformiteit. Bovendien moet het volledige geleende bedrag terugbetaald worden in de periode 2030-2040. Mocht de verkoop van TenneT Duitsland plaatsvinden, dan heeft de staat met TenneT afspraken gemaakt waardoor de lening volledig of een substantieel deel gelijk wordt terugbetaald en het restant in de periode 2030-2040.

Onderhandeling in volle gang
Minister Van Weyenberg meldt dat er al enige maanden intensieve onderhandelingen plaatsvinden over de verkoop van TenneT Duitsland. TenneT en de Nederlandse staat onderhandelen daarbij met de Kredietanstalt für Wiederaufbau (KfW) en de Duitse staat. KfW is door de Duitse regering namelijk gemandateerd om de aandelen in TenneT Duitsland te kopen.

‘TenneT en KfW zijn elkaar genaderd, maar er is op dit moment nog geen overeenstemming bereikt’, duidt Van Weyenberg. ‘Het is op dit moment niet met zekerheid te zeggen dat het tot een overeenkomst zal komen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten