Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederland vraagt Duitsland om aandeelhouder te worden van netbeheerder TenneT
© TenneT

Nederland vraagt Duitsland om aandeelhouder te worden van netbeheerder TenneT

Duitsland wordt mogelijk aandeelhouder van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Nederland heeft hiertoe een intentieverklaring getekend en de onderhandelingen met de oosterburen geopend.

TenneT is weliswaar 100 procent eigendom van de Nederlandse overheid, maar beheerst sinds 2008 ook een groot deel van het Duitse hoogspanningsnet. De netbeheerder zal de komende 10 jaar tussen 40 en 50 miljard euro investeren. 70 procent daarvan gaat naar projecten in Duitsland.

Energietransitie financieren
Afgelopen september meldde het kabinet al dat TenneT kapitaal tekortkomt om de energietransitie te financieren. Om die reden maakte het kabinet toen bekend zelf 4,75 miljard euro te willen investeren, TenneT te willen privatiseren of de netbeheerder gedeeltelijk te verkopen aan Duitsland.

Uit verkennende gesprekken is gebleken dat ook de Duitse staat toegevoegde waarde ziet om de mogelijkheden voor een investering in TenneT te onderzoeken. Nu de intentieverklaring is ondertekend, begint de onderhandelingsfase. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en minister Hoekstra van Financiën hierover: ‘De komende periode zal worden aangewend voor het uitwisselen van benodigde informatie en onderhandelingen over de prijs en voorwaarden van een transactie. Onderwerp van gesprek zal onder meer zijn de waardering van de onderneming, het niveau waarop zal worden geïnvesteerd (TenneT Holding of TenneT Duitsland) en de verdeling van zeggenschap. Het gezamenlijke streven is om in het eerste kwartaal van 2021 tot een finaal akkoord te komen.’

Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Financieel administratief medewerker

Zelfstroom zoekt een Financieel administratief medewerker
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Huurdezon zoekt:

Medewerker Sales

Huurdezon zoekt een Medewerker Sales
Fulltime • Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!