In een gezamenlijke verklaring waarschuwen de organisaties dat handelsmaatregelen de Europese zonne-energiesector forse schade zouden toebrengen en de energietransitie zou vertragen.
290.000 banen in gevaar
‘We zijn verbijsterd over de geruchten dat er een handelsbeschermingsonderzoek naar zonne-energie zou kunnen worden gestart’, aldus Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe. Afgelopen oktober ging een soortgelijk EU-onderzoek naar staatssteun voor elektrische auto’s uit China van start. ‘We hebben betere, snellere en effectievere oplossingen voor de crisis waar Europese fabrikanten mee te maken hebben. Europa mag zijn klimaat- en energiezekerheidsdoelen niet verraden.’
Half september vroeg SolarPower Europe de EU om Europese fabrikanten de helpende hand te reiken. Begin oktober benadrukte de Europese koepel daarbij dat importheffingen niet het geijkte instrument zijn. In de nu uitgevaardigde gezamenlijke verklaring waarschuwt ze dat handelsbeschermingsmaatregelen de Europese werkgelegenheid negatief beïnvloeden en banen in gevaar brengen. Als handelsbeschermingsmaatregelen volgend jaar worden onderzocht en in 2025 worden geïmplementeerd, zal volgens een analyse van SolarPower Europe het aantal banen dalen van 890.000 naar 655.000 in 2024, en naar minder dan 600.000 in 2025. Daarmee zouden 290.000 banen in gevaar zijn. Dat komt onder meer omdat Europa momenteel slechts 3 procent van de jaarlijks in Europa geïnstalleerde zonnepanelen zelf kan produceren.
Eerdere importheffingen
Bovendien, zo benadrukken de zonne-energieorganisaties in hun brief aan de EU, dat handelsmaatregelen in het verleden niet hebben gewerkt. In december 2013 besloot Eurocommissaris Karel de Gucht na een klacht van EU Prosun Chinese zonnepanelen te ‘beboeten’ met een importheffing. In september 2018 werden die importheffingen definitief stopgezet.
‘Banen in de zonne-energiesector, projectinvesteringen en de ontwikkeling van zonne-energie liepen sterk terug tijdens de periode waarin deze handelsbeschermende maatregelen van kracht waren en leidden tot een stijging van de kosten voor onze klanten en consumenten, zonder dat dit de Europese zonne-energiebedrijven terugbracht’, aldus Hemetsberger.
3 maatregelen
SolarPower Europe vraagt de Europese leiders om die reden om 3 andere maatregelen. Ten eerste moeten staatsgaranties en kredietlijnen overwogen worden voor Europese fabrikanten die worstelen om te overleven onder de huidige marktomstandigheden.
Ten tweede moeten de regels voor staatssteun in het kader van het tijdelijke crisis- en overgangskader aangepast en verlengd worden, zodat ze ook de operationele kosten van fabrieken dekken. Tot slot moet nationale financiering vergezeld gaan van een financieel instrument op EU-niveau, zoals een Solar Manufacturing Bank, gekoppeld aan het innovatiefonds of een nieuw EU-soevereiniteitsfonds.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.