logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
11 november 2023

De harde cijfers | Enexis: grootverbruikers nemen 142 megawatt zonnepaneelinstallaties in gebruik

Grootverbruikers in het werkgebied van Enexis hebben in de eerste helft van het kalenderjaar 142 megawatt aan installaties met zonnepanelen in gebruik genomen. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van Enexis.

De uitrolsnelheid van grootschalige zonnepaneelinstallaties is in het werkgebied van de netbeheerder in de eerste helft van het kalenderjaar 2023 daarmee fors afgenomen. Want waar de maandgroei in de eerste 5 maanden van 2022 in het Enexis-werkgebied nog 52 megawatt per maand bedroeg (red. de gemelde vermogens betreffen het omvormervermogen / AC-vermogen), is dat in de eerste 6 maanden van 2023 met bijna 55 procent gedaald naar een maandelijks gemiddelde van 24 megawatt.

Curtailment
In het werkgebied van Enexis was per 1 juli jongstleden 4.652 megawatt aan zonnepaneelinstallaties bij grootverbruikers in bedrijf en is nog eens 1.508 megawatt in aanleg, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. In het afgelopen jaar is het in aanleg zijnde vermogen met 175 megawatt gedaald en het in bedrijf zijnde vermogen met 142 megawatt gegroeid.

Enexis benadrukt dat de maximumcapaciteit van de omvormer lager is dan het opgestelde vermogen van de zonnepanelen (red. uitgedrukt in megawattpiek). Tot op heden gaat de netbeheerder van 30 procent curtailment uit; de afgetopte opwek om binnen de grenzen van de netaansluiting te blijven. In de nabije periode zal het percentage curtailment nog verder groeien, omdat binnen de subsidieregeling SDE++ de eisen zijn verscherpt. Ontwikkelaars van SDE++-projecten met zonnepanelen mogen hun installatie nog maar maximaal op 50 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen aansluiten.

Westerwolde nieuwe koploper
De gemeente met het grootste aangesloten pv-vermogen was tot en met eind vorig jaar Midden-Groningen, maar Westerwolde is sinds afgelopen zomer de nieuwe koploper. De gemeente telt 153,4 megawatt vermogen aan zonnepaneelinstallaties. De top 3, zoals te zien in onderstaande grafiek, wordt gecompleteerd door Midden-Groningen en de Drentse gemeente Emmen.

Noordenveld in afwachting
In de komende periode zal de gemeente Noordenveld zich in de top 10 gaan vestigen. Waar de gemeente pas 8,9 megawatt aan pv-installaties bij grootverbruikers in bedrijf heeft, is er maar liefst 132,8 megawatt aan pv-installaties in aanleg. Daarmee zet het runners-up Westerwolde en Nederweert op flinke achterstand. Tegelijkertijd zal Westerwolde als eerste gemeente in het Enexis-werkgebied de grens van 200 megawatt grootschalige pv-installaties gaan passeren, mits alle in voorbereiding zijnde projecten ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten