Solar Magazine - Minister Demir wil onderzoek naar extra kosten eigenaren zonnepanelen met terugdraaiende teller
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minister Demir wil onderzoek naar extra kosten eigenaren zonnepanelen met terugdraaiende teller
© Vlaams Parlement

Minister Demir wil onderzoek naar extra kosten eigenaren zonnepanelen met terugdraaiende teller

Minister van Energie Zuhal Demir vraagt de Vlaamse energieregulator VREG om een onderzoek naar marktafspraken tussen energieleveranciers over de klanten met een terugdraaiende teller en zonnepanelen.

Burgercoöperatie Ecopower heeft bekendgemaakt vanaf 1 januari 2024 de kosten die ze maakt voor de klanten met zonnepanelen en een analoge, terugdraaiende meter door te gaan berekenen (red. zie kader).

Geoorloofde afspraken
Minister Demir stelt naar aanleiding van het nieuws verwonderd te zijn over het bestaan van prijsafspraken tussen energieleveranciers. ‘In de communicatie wordt melding gemaakt van marktafspraken met alle leveranciers die blijkbaar een impact zouden hebben op de kosten van leveranciers met klanten met een terugdraaiende teller, en dus onrechtstreeks op de prijszetting van de leveranciers voor klanten met én zonder zonnepanelen’, aldus Demir.

De minister wil weten of dit geoorloofde afspraken zijn en vraagt de regulator VREG om een onderzoek te starten en hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.

Het forfait van Ecopower

Vanaf 1 januari 2024 rekent Ecopower de kosten door die ze maakt voor klanten met zonnepanelen en een analoge, terugdraaiende meter. Het ‘forfait terugdraaiende meter’ bedraagt 42 euro per kilovoltampère omvormervermogen per jaar, exclusief btw. Het forfait wordt niet aangerekend aan beschermde klanten.

‘De kosten zijn een gevolg van het prijsverschil tussen de injectie en de afname’, licht Ecopower toe. ‘Wanneer mensen stroom injecteren, zijn de marktprijzen doorgaans laag omdat er een groot aanbod zonnestroom is. Wanneer ze afnemen is de stroom duurder door de grotere vraag en een lager aanbod. De analoge meter draait terug en bekijkt de nettostroomafname op jaarbasis, zonder rekening te houden met het moment van injectie of afname. Zo worden de reële kosten niet gereflecteerd in de factuur. Tot eind 2023 waren er marktafspraken met alle leveranciers en werden die kosten gespreid over alle Belgische afnemers. Vanaf 2024 is dat niet meer het geval en rekenen we de kosten door. Deze logische evolutie verwachten we ook bij andere leveranciers.’

Verontrustend
​Demir: ‘Ik vraag dat de VREG zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft over het bestaan van deze marktafspraken. Zijn deze marktafspraken goedgekeurd door de VREG? Zijn deze marktafspraken legaal en niet marktverstorend? Het is verontrustend dat er blijkbaar afspraken bestaan die nochtans een grote impact hebben op de factuur van de mensen met en zonder zonnepanelen. Dit voelt niet goed aan.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
De Zoncorporatie zoekt:

Uitvoerder Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MS
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!