logo
wvhj2023
© Hcazenave | Dreamstime.com
© Hcazenave | Dreamstime.com
21 september 2023

TotalEnergies schrapt heffing Vlaamse eigenaren zonnepanelen met terugdraaiende teller

In Vlaanderen is het eerste energiebedrijf alweer gestopt met een extra heffing voor eigenaren van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. TotalEnergies heeft het zogenaamde forfaitaire bedrag geschrapt.

Voor zijn variabele en vaste energiecontracten Pixel en Pixel Blue kondigde TotalEnergies vorig jaar november aan voor nieuwe klanten maandelijks een forfaitair bedrag in rekening te gaan brengen.

5,30 euro per kilovoltampère
Het ging om een bedrag van 5,30 euro per kilovoltampère voor klanten met een zonnepaneelinstallatie van maximaal 10 kilovoltampère en die beschikken over een terugdraaiende teller.

Het aantal kilovoltampère werd daarbij vastgesteld door de netbeheerder en kwam overeen met het vermogen van de omvormer van zonnepanelen.

Analoge meter
Energiebedrijf Mega had eerder in september het spits afgebeten bij de invoering van het forfaitair bedrag. Mega voerde daarbij als reden de (on)evenwichtskosten aan die het energiebedrijf moet betalen aan netbeheerder Elia. Elke Belgische energieleverancier moet dagelijks een zogenaamd evenwichtsprogramma bezorgen aan de hoogspanningsnetbeheerder Elia. Dat is een overzicht van de verwachte injecties op en afnames van het stroomnet per kwartier.

Alle energieleveranciers moeten dit programma steeds voor de volgende dag doorsturen naar Elia en dat voor hun gehele klantenportefeuille. Op deze manier kan Elia het evenwicht op het elektriciteitsnet handhaven en ervoor zorgen dat alle consumenten voorzien kunnen worden van elektriciteit. De reden dat het forfait zonnepanelen enkel in rekening wordt gebracht aan klanten met een analoge meter – dus terugdraaiende teller – is dat het energiebedrijf van zijn klanten met een digitale meter exact weet hoeveel energie ze verbruiken en hoeveel zonne-energie ze terugleveren. In hun energierekening zijn de evenwichtskosten daarom al automatisch verwerkt.

3 euro
Waar TotalEnergies stopt met het in rekening brengen van het forfaitaire bedrag – het energiebedrijf heeft geen reden gegeven voor dit besluit dat ontdekt werd door de Belgische energievergelijker Mijnenergie.be – gaat Mega wel door met de heffing. Wel heeft het energiebedrijf de heffing sinds de invoering verlaagd. Die bedraagt nu 3 euro per kilovoltampère gemeten aan de hand van het vermogen van de omvormer.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten