logo
© Fluvius
© Fluvius
1 september 2022

Mega verhoogt energierekening voor Vlaamse klanten met zonnepanelen én terugdraaiende teller

Het Belgische energiebedrijf Mega gaat klanten die zonnepanelen én een terugdraaiende teller hebben honderden euro’s extra kosten in rekening brengen. Het bedrijf introduceert een zogenaamd forfaitair bedrag.

Het forfaitair bedrag voor zonnepanelen zal voor bestaande klanten worden toegepast vanaf het moment dat hun huidige contract verloopt. Nieuwe klanten krijgen al vanaf september met het forfait te maken. Klanten zullen minstens 2 maanden voor het einde van hun contract op de hoogte worden gebracht van de kosten van het forfait zonnepanelen. Klanten die niet bereid zijn om deze extra kosten te betalen, zijn vrij om van energieleverancier te veranderen.

720 euro
Mega hanteert voor Vlaamse klanten een bedrag van 15 euro per maand dat vermenigvuldigd moet worden met het vermogen van de omvormer. Voor een gezin met een omvormer van 4 kilovoltampère betekent dat 60 euro per maand en op jaarbasis dus 720 euro. Wie een omvormer met een hoger vermogen heeft, betaalt dus meer.

(On)Evenwichtskosten
Mega geeft als reden voor de invoering van het forfaitair bedrag de (on)evenwichtskosten die het energiebedrijf moet betalen aan netbeheerder Elia. Elke Belgische energieleverancier moet dagelijks een zogenaamd evenwichtsprogramma bezorgen aan de hoogspanningsnetbeheerder Elia. Dat is een overzicht van de verwachte injecties op en afnames van het stroomnet per kwartier.

Alle energieleveranciers moeten dit programma steeds voor de volgende dag doorsturen naar Elia en dat voor hun gehele klantenportefeuille. Op deze manier kan Elia het evenwicht op het elektriciteitsnet handhaven en ervoor zorgen dat alle consumenten voorzien kunnen worden van elektriciteit.

MIG6
Zodra een leverancier zich in een zogenaamde onevenwichtssituatie bevindt – waarbij er bijvoorbeeld meer stroom wordt verbruikt dan verwacht of er minder geproduceerd werd dan geschat – brengt Elia onevenwichtskosten in rekening aan het energiebedrijf. ‘In november 2021 zijn deze kosten gestegen als gevolg van de actualisering van ons datacommunicatiesysteem met de netbeheerders (MIG6)’, stelt Mega. ‘Het forfait zonnepanelen dekt zowel het beheer van dit evenwichtsprogramma als de tarieven die worden toegepast in geval van een onevenwicht.’

Afname- en productieprofiel
Voor de overgang naar MIG6 bestond er volgens Mega slechts 1 lastprofiel, namelijk het verbruiksprofiel. Bij een klant die in de oude situatie 5.000 kilowattuur stroom verbruikte en 4.000 kilowattuur produceerde, werd slechts 1.000 kilowattuur stroom onderworpen aan evenwichtskosten. Sinds de overgang naar MIG6 zijn echter nieuwe lastprofielen ingevoerd: een afname- en productieprofiel. Dat betekent dat zowel de verbruikte elektriciteit als de elektriciteit die geïnjecteerd wordt op het net onderworpen zijn aan evenwichtskosten.

Een verbruik van 5.000 kilowattuur stroom en een productie van 4.000 kilowattuur stroom leidt daardoor volgens Mega nu tot evenwichtskosten voor 9.000 kilowattuur. ‘Concreet betekent dit dat een klant met zonnepanelen op vlak van evenwichtskosten tot 20 keer duurder zal zijn – afhankelijk van het verbruik en de injectie – dan een klant zonder zonnepanelen’, aldus Mega.

Analoog versus digitaal
De reden dat het forfait zonnepanelen enkel in rekening wordt gebracht aan klanten met een analoge meter – dus terugdraaiende teller – is dat het energiebedrijf van zijn klanten met een digitale teller exact weet hoeveel energie ze verbruiken en hoeveel zonne-energie ze terugleveren. In hun energierekening zijn de evenwichtskosten daarom al automatisch verwerkt.

Het Vlaamse parlementslid Robrecht Bothuyne (cd&v) windt zich op over de extra kosten. ‘Heel fout signaal. Zowel de VREG als minister Zuhal Demir moeten hiertegen optreden. En wat zegt dit over de financiële stabiliteit van Mega…?’, vraagt hij zich af op Twitter.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten