logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
18 oktober 2023

Vlaanderen verwacht stormloop op zonnepanelen, langere aanvraagtermijn digitale meter

De Vlaamse energieminister Zuhal Demir verwacht dat richting het einde van het jaar een stormloop op zonnepanelen ontstaat en wil daarom de aanvraagtermijn voor een digitale meter verlengen van 90 naar 180 dagen.

De Vlaamse regering heeft op voordracht van Demir besloten om de subsidie voor zonnepanelen definitief per 1 januari 2024 stop te zetten. Tot die tijd is er maximaal 750 euro premie te verkrijgen.

Niet altijd mogelijk
Om nog voor subsidie in aanmerking te komen, moeten Vlamingen de keuring van hun nieuwe zonnepaneelinstallatie voor 1 januari 2024 laten plaatsvinden. De aanvragen voor de investeringspremie kunnen ze nog indienen tot en met 31 maart 2024, omdat de subsidie binnen 90 dagen na ingebruikname van de zonnepanelen aangevraagd moet worden.

Minister Demir verwacht dat de stopzetting van de pv-premie aan het einde van het kalenderjaar mogelijk leidt tot een grote toename van het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties, waardoor het niet altijd mogelijk is om binnen de gestelde termijn van 90 dagen een digitale meter te laten installeren.

180 dagen
Om die reden heeft ze nu voorgesteld om deze termijn van 90 dagen voor aanmeldingen tot 31 januari 2024 te verhogen naar 180 dagen.

Fluvius sluit namelijk contracten af met aannemers die de plaatsing van digitale meters voor de netbeheerder verzorgen. Die geselecteerde aannemers moeten zich strikt houden aan de bepalingen in het bestek. Als de plaatsing van een digitale meter een aanpassing van de netaansluiting vergt of een wijziging of aanpassing van de meterlocatie, is het voor aannemers vaak onmogelijk om een digitale meter binnen 90 dagen te plaatsen. Daarom stelt minister Demir nu voor de aansluitperiode te verlengen naar 180 dagen in het geval dat een aanpassing van de aansluiting of een aanpassing van de meterlocatie nodig is.

Verder wordt voorgesteld om de periode van 90 dagen op te schorten als een prosument de digitale meter weigert en de netbeheerder hem of haar hiervoor in gebreke stelt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten