logo
wvhj2023
© Vlaams Parlement
© Vlaams Parlement
17 oktober 2023

Vlaamse regering bevestigt stopzetten subsidie zonnepanelen

Minister van Energie Zuhal Demir meldt dat de Vlaamse regering definitief heeft besloten om de subsidie voor zonnepanelen per 1 januari 2024 stop te zetten. Tot die tijd is er maximaal 750 euro premie te verkrijgen.

De Vlaamse subsidie zou volgend jaar sowieso gehalveerd worden naar een bedrag van 375 euro. Minister Demir kondigde eind september echter aan dat er volgend jaar helemaal geen subsidie meer uitgekeerd zal worden.

Tot en met 31 december
Het kabinet van de minister herhaalt nu dat alleen zonnepanelen met een keuringsdatum tot en met 31 december 2023 nog in aanmerking komen voor de premie die maximaal 750 euro bedraagt.

‘De prijzen zijn zodanig gedaald dat een extra subsidie vanuit het geld van de belastingbetaler niet meer nodig is’, aldus minister Demir. ‘Het oorspronkelijke doel van de premie was de terugverdientijd onder de 10 jaar te houden. Vanaf het begin is gecommuniceerd dat we de premie elk najaar zouden evalueren en in functie van de marktomstandigheden konden bijsturen. Ondertussen zijn de marktomstandigheden in die mate veranderd dat de terugverdientijden onder de 10 jaar blijven, ook zonder steun.’

Zeer rendabele investering
Minister Demir benadrukt dat zonnepanelen ook zonder premie een zeer rendabele investering blijven waarmee consumenten 25 jaar lang hun energierekening onder controle houden.

‘Zonnepanelen brengen veel meer op dan een spaarrekening. Het is logisch dat de Vlaamse Regering de premie schrapt. Zo kan een budget van ruim 40 miljoen euro verschuiven naar de Mijn VerbouwPremie, waar echte ondersteuningsnoden zijn voor Vlaamse gezinnen die renoveren.’

Extra in het oog
Demir benadrukt tot slot dat een tijdige keuring van nieuwe zonnepaneelinstallaties voor 1 januari 2024 moet plaatsvinden, willen Vlamingen voor de investeringspremie in aanmerking komen.

‘Ik heb minister Dermagne gevraagd dat de economische inspectie de verkopers, installateurs en keurders extra in het oog houdt: klanten en eerlijke verkopers moeten beschermd worden tegen laakbare handelspraktijken. Ook Fluvius is gevraagd strikt toe te zien op de keuringsattesten.’

Strikte voorwaarden

Willen Vlamingen nog in aanmerking komen voor de zonnepaneelpremie, moeten ze de volgende stappen doorlopen:

  1. Laat dit jaar zonnepanelen plaatsen door een RESCert-installateur.
  2. Laat de installatie op zijn laatst 31 december 2023 keuren.
  3. Meld de zonnepanelen binnen 30 dagen na de keuring aan via het klantenportaal van netbeheerder Fluvius.

Installaties die niet tijdig gekeurd zijn of aangemeld zijn, komen niet meer in aanmerking voor de premie. Fluvius behandelt de aanmeldingen zo snel mogelijk. De verwerkingstijd bij Fluvius heeft geen impact op de hoogte en het al dan niet verkrijgen van de premie.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten