Solar Magazine - Zonnepanelen op komst langs A1, A6 en spoor Gooi en Vechtstreek
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepanelen op komst langs A1, A6 en spoor Gooi en Vechtstreek
© Sara Winter | Dreamstime.com

Zonnepanelen op komst langs A1, A6 en spoor Gooi en Vechtstreek

De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek, Rijkswaterstaat, ProRail, Liander en de provincie Noord-Holland hebben een intentieverklaring getekend voor de komst van zonnepanelen langs de A1, A6 en het spoor.

De gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen en Laren hebben samen met de verschillende partners de voorverkenningsfase voor het opwekken van duurzame energie afgerond.

180 hectare
Barbara Boudewijnse – voorzitter van de Stuurgroep van dit Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER)-project en wethouder Duurzaamheid in de gemeente Gooise Meren – over het project: ‘Het is belangrijk dat we voor de energietransitie alles verkennen wat mogelijk is. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat we nauw aansluiten bij de Regionale Energiestrategie (RES), bij de regio en zijn cultureel erfgoed. Zodat we binnen onze regio een zo groot mogelijke aanvulling voor de landelijke klimaatdoelstelling kunnen leveren.’

In de voorverkenning is onderzocht hoe geschikt de ruimte langs snelwegen en spoor is. 180 hectare aan grond kan in de verkenningsfase verder worden onderzocht op haalbaarheid en wenselijkheid. Tijdens deze verkenning is er ook aandacht voor de omgeving met omwonenden en andere belanghebbenden. Zij worden betrokken door genoemde partijen, zodat zij ook hun inbreng kunnen geven. De verwachting is dat de verkenningsfase in het najaar van 2024 is afgerond.

Exploitatiefase
Het onderzoeksgebied van het project A1-A6 en spoor Noord-Holland langs het wegdeel A1 loopt van het Amsterdam-Rijnkanaal tot aan de gemeentegrens bij Hilversum, net vóór knooppunt Eemnes. Het spoordeel loopt van het Amsterdam-Rijnkanaal tot aan de A27, ten zuidoosten van de stad Hilversum en gaat ten noorden gelijk op met de A6 tot aan de Hollandse Brug.

De exploitatiefase is formeel geen onderdeel van het OER-programma. De ontwikkelaar heeft in deze fase de regie. Waar nodig wordt ondersteuning geboden bij vergunningaanvragen bij Rijkswaterstaat.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!